
Gemeente Haarlem belicht vooruitlopend op Vrouwendag stadsgenotes met impact
HAARLEM Vooruitlopend op Vrouwendag (8 maart) belicht de gemeente Haarlem op haar website een aantal plaatsgenotes die impact hebben gehad op de stad. De Haarlemse geschiedenis kent veel bijzondere stadsgenotes, maar ook in de huidige tijd zijn er veel vrouwen die zich op allerlei manieren inzetten voor de stad. Als eerste komt Raja Alouani voor het voetlicht.
Het thema van Vrouwendag (8 maart) is dit jaar ‘invloed met impact’. Een mooi voorbeeld hiervan is de manier waarop de Haarlemse Raja Alouani naar voren stapte toen er in januari rellen in Haarlem ontstonden. Samen met andere dames van vrouwenorganisatie Stichting Zohor besloot zij in actie te komen. “Eén ding was voor ons zeker: dit is onze stad en we laten niet toe dat deze vernield wordt”, zo laat ze weten.
Alouani is een geboren en getogen Haarlemse, die als jongerencoach werkt bij het Centrum Jeugd en Gezin. Ook is ze betrokken bij tal van maatschappelijke initiatieven in Haarlem en is ze al jaren actief binnen Stichting Zohor. Toen er 25 januari rellen in de Europawijk uitbraken, kwam ze gelijk in actie. “Op maandagavond 25 januari hoorden wij van de ernst van de rellen. Toen de situatie tot ons doordrong, heb ik samen met de dames van Stichting Zohor tot laat in de avond zitten bespreken wat wij konden doen. Dat we iets gaan doen, was voor ons zeker.”
“De volgende dag hebben we contact opgenomen met Stichting SMOH (Samenwerkende Marokkaanse Organisaties Haarlem) waar wij lid van zijn. Uiteraard was iedereen bezorgd en iedereen wilde wat doen. Wij wisten dat er veel minderjarige jongeren bij de rellen waren waaronder veel jongeren die uit nieuwsgierigheid waren gekomen en op zoek naar sensatie waren. Ook wisten wij dat veel ouders erg geschrokken waren van het nieuws over de rellen. Niet alle ouders volgen namelijk het nieuws op tv of in de krant en niet alle ouders zijn alert op sociale media. Ja, en je puber komt dan makkelijk weg met bijvoorbeeld de smoes ‘Ik ga nog even langs de supermarkt”.
De dames van Zohor besloten daarom een drietalig filmpje te maken waarbij ze ouders enerzijds op hun verantwoordelijkheid wijzen en anderzijds alert maken op wat er gaande is. Alouani: “Hoewel ik geen fan ben van selfies en al helemaal niet van mijzelf filmen, heb ik dit toch gedaan. Het belang was namelijk groot en ja niet iedereen wil in een dergelijk filmpje overal verschijnen. Een beetje amateuristisch, het is zes keer overgedaan tot iedereen vond dat het goed was, maar de boodschap is duidelijk. Ik had niet verwacht dat het zo breed gedeeld zou worden.”
“Het mooie was de vele positieve reacties. Persoonlijk heb ik meerdere berichten van ouders ontvangen. Ook ben ik gebeld door verschillende ouders. Zij bedankte voor het filmpje en gaven aan dat het hen alert heeft gemaakt. Hun kinderen zouden ze thuis houden.”
Wie ook Haarlemse vrouwen die hun invloed gebruiken voor maatschappelijke impact wil voordragen bij de gemeente, kan dat doen op de Facebookpagina, het Instagramaccount of op LinkedIn.