Afbeelding
Eigen Foto

Christi Weber (91): ‘30 jaar Chinese vechtbewegingskunst Tai Chi houdt mij op de been’

Mensen

HAARLEM Vandaag, dinsdag 1 februari, is het Chinese jaar van de Tijger van start gegaan. De tijger staat symbool voor gezond bewegen en wie goed beweegt, blijft langer fit. Dat kan de bijna 91-jarige Christi Weber uit Haarlem beamen. Al jaren beoefent zij trouw Tai-Chi en ze voelt zich nog gezond als een vis. Of nou ja, als een tijger.... Volgens haar is het belangrijk om goed te blijven bewegen, ook op latere leeftijd. 

De tijger wordt gezien als de koning van de Chinese dierenriem en wordt geassocieerd met kracht, het uitdrijven van kwaad en moed. Weber kan zich helemaal in deze eigenschappen vinden. “Wie positieve gedachten heeft, zal merken dat het lichaam sterk en gezond voelt”, zo vindt de krasse dame die in maart haar 91e verjaardag viert. Al vele jaren doet ze aan Tai-Chi bij Tai-Chi school Kennemerland en ze hoopt dat nog vele jaren te kunnen blijven doen. 

Weber: “Als verpleegkundige heb ik binnen verschillende onderdelen van de gezondheidszorg gewerkt en veel ervaring over gezondheid opgedaan. Om mensen te inspireren en enthousiast te maken, vertel ik mijn ervaring om anders te denken en anders te doen als het gaat om je gezondheid. Je moet niet thuis blijven zitten, maar er op uitgaan. Wekelijks doe ik Tai-Chi trainingen en het houdt mij op de been”. 

Haar docent, Jan Langedijk, stemt daar mee in. Volgens hem geeft onderzoek fascinerend inzicht in de onderliggende fysiologische mechanismen die verklaren hoe Tai-Chi eigenlijk werkt. “Mind-body oefeningen, zoals Tai-Chi en Yoga, hebben de afgelopen decennia aan populariteit gewonnen. Dit is niet verrassend, gezien het toenemende aantal studies naar de positieve effecten van deze zachte vormen van lichaamsbeweging. Van het verlagen van de bloeddruk en het beheersen van depressie tot het opbouwen van kracht en het verbeteren van het evenwicht. Er zijn zelfs aanwijzingen dat Tai-Chi je kan helpen een langer, vitaler leven te leiden. Met mijn leerlingen zoals Christi, maar ook jongere die de Tai-Chi beoefenen, genieten we van deze Chinese vechtbewegingskunst”.

Volgens Langedijk gaat het jaar van de tijger ook Haarlemmers veel power geven. In ieder geval de Haarlemmers die bij hem een les volgen. “In onze school zijn er namelijk drie gouden regels: Bewegen, bewegen en bewegen”, zo besluit hij lachend. 

advertentie
advertentie