Sombere dame
Sombere dame Welzijn Bloemendaal

Aandacht voor ouderen in verband met oorlog in Oekraïne

Mensen

BLOEMENDAAL De cliëntondersteuners van Welzijn Bloemendaal worden de afgelopen weken geconfronteerd met ouderen die vragen hebben over de oorlog in de Oekraïne. Hoe gaat Welzijn Bloemendaal daar mee om?

Hetty van der Vegt, cliëntondersteuner, merkt dagelijks de impact die dit heeft op ouderen die ze spreekt: “De oorlog in Oekraïne doet met iedereen natuurlijk wat, maar vooral bij ouderen kan dit onrust veroorzaken. Zeker als ze als kind of jong volwassene oorlog aan den lijve hebben meegemaakt. Daarvan zijn er ongeveer anderhalf miljoen in Nederland. Herinneringen aan bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog komen mogelijk weer naar boven en mensen kunnen daar bang voor zijn.”

Volgens Van der Vegt zijn de medewerkers maar ook de vrijwilligers van Welzijn Bloemendaal alert op veranderingen in het gedrag van mensen met wie zij bij de vele activiteiten in aanraking komen: “Het opspelen van herinneringen aan oorlog kan zich in het dagelijkse leven uiten door bijvoorbeeld ongedurig zijn, prikkelbaarheid, een plotselinge boze of teruggetrokken reactie. Die signalen worden dan opgepikt en aan cliëntondersteuning doorgegeven. Ook familie of naasten kunnen hiermee geconfronteerd worden en weten vaak niet hoe daar mee om te gaan.”

Het praten over ervaringen en gevoelens kan helpen om ook dit soort zaken een plek te geven. Dat kan één op één met een cliëntondersteuner. Die kan dan ook bepalen óf en water aan hulp nodig is. Ook praten in groepsverband kan louterend werken. Welzijn Bloemendaal organiseert daarom speciale ‘koffieochtenden’ speciaal gericht op de dingen die nu gaande zijn. Aanmelden kan telefonisch, 023 - 525 03 66 of via welzijnbloemendaal.nl

advertentie