Afbeelding
Eigen Foto

Koninklijke onderscheiding voor Haarlemse rechtspsycholoog Van Koppen

Mensen

HAARLEM De Haarlemse Emeritus hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen (68) is donderdag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, meldt de gemeente Haarlem. Hij krijgt de onderscheiding vanwege “zijn belangrijke bijdrage aan onderzoek naar de kwaliteit van de rechtspraak in strafzaken en de verbetering van de kwaliteit van de strafrechtspleging”.

“Van Koppen heeft de rechtspsychologie als wetenschap verder gebracht, maar ook de maatschappelijke belangstelling voor deze discipline en de strafrechtspraak vergroot. Hij liet zien hoe wetenschappelijk onderwijs, onderzoek en maatschappelijke impact samen kunnen gaan”, aldus de gemeente.

Van Koppen trad veelvuldig op als getuige-deskundige in strafzaken. Onder zijn begeleiding zijn tientallen gevallen van vermeende gerechtelijke dwalingen en cold cases onderzocht. Dit leidde onder meer tot de heropening van geruchtmakende strafzaken als ‘de Schiedammer parkmoord’ en ‘de zes van Breda’.

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem, de woonplaats van Van Koppen, reikte de onderscheiding uit. Hij deed dit donderdagmiddag na de rede van Van Koppen wegens zijn afscheid aan de Vrije Universiteit en de Universiteit Maastricht.

Van Koppen studeerde na het vwo aan het Triniteitslyceum in Haarlem psychologie in Groningen, waarvan hij het doctoraal haalde in 1977. Hij studeerde rechten in Groningen en Amsterdam. In 1978 behaalde hij zijn kandidaats-rechten.
In 1984 promoveerde hij in de Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op een dissertatie getiteld ‘Determinanten van privaatrechtelijke beslissingen’.

Van 1978 tot 1992 werkte hij aan de juridische faculteit in Rotterdam. Eerst in het privaatrecht, later in het strafrecht. In 1986-1987 en 1990-1991 verbleef hij aan het NIAS te Wassenaar. Vanaf de oprichting in 1992 werkte hij tot eind 2008 bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Van 1990 tot 1996 was hij fractievoorzitter voor D66 in de Gemeenteraad van Haarlem.

advertentie
advertentie