Joshua Baumgarten
Joshua Baumgarten Eigen Foto
COLUMN

Stage lopen bij Stem in de Stad

Mensen Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Joshua Baumgarten, coördinator Ontmoeten. 

Het is weer de tijd van het jaar waarin leerlingen van verschillende middelbare scholen in Haarlem gevraagd worden om stage te lopen. Bepaalde scholen benadrukken het belang om een stage te vinden die een sociaal en gemeenschapsgericht bereik heeft. Elk jaar opent Stem in de Stad graag haar deuren voor jongeren die willen weten wat wij precies doen voor (en met) de meer ‘onzichtbare’ burgers van onze stad.

De afgelopen week heb ik samen met mijn collega’s het genoegen gehad om twee studenten te begeleiden bij de dagelijkse gang van zaken in het Aanloopcentrum van Stem in de Stad. Zonder hun open blik te willen vertroebelen met te veel informatie of mijn vooringenomen opvattingen. 

Natuurlijk was het wel nodig om wat achtergrondinformatie te geven over Stem in de Stad en het ‘wie en waarom’ van de mensen die hun tijd met ons delen op de Nieuwe Groenmarkt 22. En daarnaast de studenten uit te leggen dat wat we doen bij Stem verder gaat dan alleen koffie en thee drinken, maar gebaseerd is op het idee om met elkaar te zijn en te erkennen dat de problemen van één van ons, ons allen aangaan of kunnen overkomen. Dat we door te luisteren naar de verhalen van een ander in contact kunnen komen met een dieper, zorgzamer deel van onszelf. Dat empathie voor elkaar een essentiële emotie is en het waard is om te delen.

Dit is natuurlijk nogal wat om in de schoot te werpen en te vragen van een jongere. Het gaat er echter niet om een jong persoon de harde realiteit van de wereld te laten inzien, maar om licht te werpen op mededogen en de gemeenschappelijke menselijkheid in ons allemaal. 

Bij Stem willen we jongeren iets meer bieden dan alleen een snuffelstage of wat werkervaring. Ik hoop dat we deze twee studenten een voorproefje hebben gegeven van hoe het voelt om een beetje liefde terug te krijgen wanneer je ervoor kiest het zelf te geven.

Joshua Baumgarten, coördinator Ontmoeten

advertentie
advertentie