Afbeelding
Eigen Foto

Hakim Traïda: ‘Cultuur maakt het leven minder zuur’

Mensen

HAARLEM De gemeente Haarlem geeft de komende drie jaar 1.5 miljoen euro aan programmasubsidies voor culturele organisaties in de hele stad. Een van de organisaties die in aanmerking komt voor subsidie is Circus Hakim, geleid door Hakim Traïdia. Daarnaast runt hij ook filmschool Stichting Circus Hakim. “Ik wil met kunst en cultuur, Haarlem een nóg mooiere stad maken”, vertelt hij vastberaden. 

Ruim 40 jaar geleden kwam Traïda aan in Nederland en had maar een doel: anderen gelukkig maken met zijn creatieve talenten. Hij droomde al zijn hele leven over een eigen theater. Een plek waar hij kunst en cultuur kon gebruiken om mensen bij elkaar te brengen. 7 jaar geleden kwam zijn droom uit. Zijn theater: Circus Hakim. “Ik doe het écht voor mijn liefde voor het vak en omdat ik geloof dat we het nodig hebben in Haarlem. Alles wat dit theater oplevert, gaat naar de projecten voor de kinderen en de stichting. Ik doe soms zelfs een extra optreden om het theater te betalen.”

In het begin wilde Circus Hakim een echte creatieve broedplaats zijn, een circus waar allerlei uiteenlopende kunstvakken bij elkaar kwamen, maar het werd al snel een theater en filmschool. “Wij leren kinderen films maken, verhalen bedenken, regisseren en nog veel meer”, zegt hij.

Alle kinderen willen superhelden zijn, kunnen vliegen

Traïda wil met de subsidie ervoor zorgen dat kinderen ook zelf films leren maken en leren samenwerken. “Alle kinderen van deze tijd hebben iets met films: ze maken allemaal TikTok- of Instagram-filmpjes. We willen dat het kleine instrumentje, dat soms mensen isoleert, de kinderen bij elkaar brengt om samen iets moois te maken: een film. Deze films zijn te zien op het filmfestival dat we voor de vierde keer voor kinderen en volwassenen organiseren. De subsidie geeft ons de kans en ruimte om dat nog professioneler te doen.”

Ook merkt de stichting dat veel kinderen interesse in films hebben. “Alle kinderen willen superhelden zijn, kunnen vliegen. Eigenlijk zijn dat allemaal dromen en alles wat je droomt, kun je in film waarmaken.”

Met zijn projecten wil Hakim vooral het kind in de Haarlemmer bereiken. Ook het kind in de volwassenen Haarlemmer. “Het kind is de basis. Zolang wij het kind in ons hebben, behouden wij altijd onze echtheid en eerlijkheid. De meeste kinderen die hier komen hebben ouders die kunst en cultuur kunnen betalen. Dankzij de subsidie heb ik meer ruimte om de kinderen waarvan de ouders het niet kunnen betalen, ook deze kans te geven”, zegt Hakim.

Cultuur was volgens hem zijn redding. In zijn jeugd zag hij veel armoede om zich heen en vond in kunst en cultuur rijkdom in de vorm van geluk. Hij weet daarom als geen ander hoe belangrijk het is. “Cultuur maakt het leven minder zuur!”

advertentie
advertentie