Afbeelding
Annemiek Cornelissen/BDU
ROULETTE

Mathijs Semeijn: ‘Ik maak nooit meubelen na van een plaatje’

Mensen

HAARLEM In de Haarlemse roulette vertelt een Haarlemmer over zijn of haar hobby, passie of interesses. Annemarieke Heeren-van Wel, die niet alleen logopedist is, maar ook muziekles geeft aan kinderen met een auditieve/cognitieve en/of communicatieve beperking, geeft het woord aan Mathijs Semeijn van Otile Design, die meubels ontwerpt en vervaardigt.

Mathijs zegt een gelukkig mens te zijn. “Ik leef met de dag. Ik ben gelukkig, omdat ik dingen kan creëren. Ik vind het fijn als mensen tevreden zijn met het resultaat. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk, maar ik blijf een ondernemer en kom aspecten tegen, die je als iedere ondernemer tegen komt. Een hele dag aan de boekhouding zitten hoort erbij, maar het is niet iets waar je blij van wordt”. Mathijs heeft een lange zoektocht achter de rug, naar wat hij nu eigenlijk echt leuk vond, toen hij zijn eigen bedrijf een jaar of elf geleden startte. Hij noemt zichzelf een import Haarlemmer, die eigenlijk geboren is in Groningen en zijn bedrijf heeft in Hillegom. Zijn klantenkring bestrijkt heel het land.

CREATIEF JONGETJE Als kind was Mathijs al een creatief jongetje en werkte hij graag met zijn handen. Van huis uit kreeg hij dit niet heel erg mee. “Mijn vader was iemand die veel in de boeken zat, ik helemaal niet eigenlijk. Ik woonde in een vrijstaand huis, zat op hockey, mijn vader had werk in de juridische branche en mijn moeder was lerares. Al heel jong ging ik stoeltjes vertimmeren en in de verf zetten, vogelhuisjes bouwen en op school waren de creatieve vakken favoriet. Daar was ik ook het beste in, gezien ik dyslectisch ben en taal absoluut mijn ding niet is”. 

Na de basisschool gingen veel van de vrienden van Mathijs studeren en daar ging hij netjes in mee. Hij doorliep de mavo, ging naar de havo voor volwassenen en volgde een MBO opleiding Internationale Handel en Exportmanagement. “Dat was een opleiding waar ik niet echt vrolijk van werd. Ik ging daarom een opleiding Design Art Technology doen. Hierna ging ik werken als Accountmanager bij een ICT Distributeur”. Het bleef echter kriebelen om iets met zijn handen te gaan doen. In het appartement dat Mathijs had, was hij altijd bezig om van alles te maken. “Op een gegeven moment kreeg ik een beitel in mijn vinger en werden mijn pezen doorgesneden. Ik kwam twee maanden in de ziektewet en had tijd om na te denken. Ik besloot ontslag te nemen en ging weer werken in een horecazaak, waar ik had gewerkt in mijn studietijd. Tussendoor ging ik op zoek naar een baan als meubelmaker”. 

STEIGERHOUT Het duurde twee jaar totdat de Haarlemmer een baan vond bij een bedrijf dat steigerhouten meubelen bouwde. “Dat was helemaal hot in die tijd. In 2008 kwam de economische crisis en ging het bedrijf waar ik werkte inkrimpen. Ik had toen toch al besloten dat ik meer wilde dan meubels bouwen van steigerhout. Ik wil de meubels van betere kwaliteit gaan maken en besloot de sprong in het diepe te wagen. Ik ging voor mezelf beginnen. In het schuurtje achter onze woning begon ik meubels te maken en al snel kon ik een plek huren bij een kleine meubelmaker, die met pensioen zou gaan en een gedeelte van zijn werkplaats beschikbaar stelde”. Volgens Mathijs was dat best afzien. “Het was een hele lage ruimte en ik moest alles plat neerleggen en de kasten liggend opbouwen omdat het schuurtje maar 2.20 meter hoog was. Toch heb ik daar twee jaar met heel veel plezier gewerkt en heel veel geleerd, want deze man had een schat aan ervaring. Hij was veertig jaar werkzaam als meubelmaker”. Op een gegeven moment ging Mathijs samenwerken met een architect en ging zijn bedrijf alleen maar groeien. “Ik had behoefte aan een eigen fabriekje, een werkplaats, waar ik beter kon gaan werken en ik ben met mijn vader een businessplan gaan schrijven. Dat heeft ons avonden gekost, maar wel met succes, want ik kon geld lenen en dit pand inrichten.

UNIEKE MEUBELS Mathijs maakt zoals hij zelf zegt unieke meubels. “Ik ontwerp alles zelf en maak het ook zelf, ik maak niets na van een plaatje. Uiteraard gebeurt alles in samenspraak met de klanten. Aan marketing hoef ik niet te doen, de mensen komen bij me door mond-op-mond reclame. Inmiddels werk ik aan mooie grote projecten. Zo ben ik nu bezig met een woning, die ik van boven tot onder aan het inrichten ben, van een bibliotheekkast, tot meubilair voor de bioscoopkamer aan toe”. Volgens Mathijs is dit een prachtig project waar hij ongeveer een half jaar mee zoet is. “Het begint nu al een beetje vorm te krijgen, maar er moet nog heel veel gebeuren. Ik vind het heerlijk dat ik in dit project mijn creativiteit helemaal kwijt kan”.

Annemiek Cornelissen

advertentie
advertentie