Afbeelding
A. Busscher

Koorbiënnale verplaatst programma naar volgend jaar, wel online editie

Muziek

HAARLEM Vanwege de gevolgen van de coronapandemie kan de Koorbiënnale van 25 juni tot en met 4 juli niet doorgaan. Het voorgenomen programma van deze elfde editie wordt met een jaar uitgesteld naar de periode eind juni/begin juli 2022.

Wel wordt er eind juli een online editie van de Koorbiënnale georganiseerd in samenwerking met het Britse topensemble VOCES8. Deze online editie met de naam ‘Live from Haarlem’ bestaat uit vijf online concerten. Vanuit de Grote of St. Bavo in hartje Haarlem brengen Cappella Amsterdam, Laurens Collegium, Consensus Vocalis en het Doelenensemble een programma met juweeltjes uit het Nederlands repertoire en eigenzinnige werken van moderne componisten.

In de Haarlemse Bavo zingen deze ensembles zowel apart als samen in een programma met theatrale aspecten. Met werken van Hendrik Andriessen, Frieda Gustavs, Jan Pieterszoon Sweelinck, David Lang, Charles Ives en Eriks Ešenvalds. Van de jonge Amerikaanse componiste Sarah Kirkland Snider klinkt Mass for the Endangered. Gebaseerd op de eeuwenoude katholieke mis, die al meer dan 1300 jaar wordt gezongen, door Kirkland Snider voorzien van een eigentijdse draai. Een meeslepend werk met gelaagde zang van ongewone schoonheid.

Tot slot brengen de koren samen het beroemdste werk uit Mahlers Rückert Lieder: de onweerstaanbare 16-stemmige bewerking van het ontroerende ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen’.

Als extra traktatie is vanuit Kopenhagen de wonderlijke combinatie van de Deense indie-classical popband Efterklang en het Zuid-Deense Vrouwenkoor (ofwel Sonderjyske Pigekor) onder leiding van Mette Rasmussen te horen. Uiteraard treedt festivalfavoriet VOCES8 zelf ook op tijdens Live from Haarlem. 

Het online festival met vijf vocale concerten is te beluisteren tussen 28 juli en 1 augustus, de kaartverkoop start medio mei. Kijk voor meer informatie op https://site.koorbiennale.nl.

advertentie
advertentie