KLaartje van Veldhoven en Matthias Havinga.
KLaartje van Veldhoven en Matthias Havinga. Merlijn Doomernik

Cd-presentatie ‘Miroir de Peine’ in St. Josephkerk

Muziek

HAARLEM Sopraan Klaartje van Veldhoven en organist Matthias Havinga presenteren vrijdag 11 februari hun nieuwe cd ‘Miroir de peine’ in de St. Josephkerk (Jansstraat 43). Op het programma staat uitsluitend muziek van Nederlandse componisten uit de twintigste eeuw.

De titel van de cd verwijst naar het gelijknamige werk van de Haarlemse componist Hendrik Andriessen. Voor zijn ‘Miroir de Peine’ gebruikte Andriessen gedichten van de Franse dichter Henri Ghéon. Hierin worden de vijf stadia van de doodsangst van Christus bezongen vanuit het perspectief van Maria, de moeder van Jezus. 

Naast dit indrukwekkende ‘Miroir de peine’ klinken ook Andriessens bekende ‘Sonateda chiesa’ voor orgel en het ontroerende ‘Magna res est amor’. Ook de Joods-Nederlandse componiste Rosy Wertheim liet zich inspireren door de tekst ‘Magna res est amor’ van Thomas a Kempis. In de oorspronkelijke versie van Wertheim wordt de zangstem begeleid door viool en altviool. Matthias Havinga maakte voor deze gelegenheid een bewerking voor orgel. Het programma vermeldt daarnaast werken van Henk Badings en Albert de Klerk.

Sopraan Klaartje van Veldhoven is al vanaf jonge leeftijd te horen op de concertpodia in binnen- en buitenland. Ze studeerde in Zwitserland en Nederland aan de Schola Cantorum te Basel en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze trad op met bekende dirigenten als Ton Koopman en Sigiswald Kuijken.

Matthias Havinga is concertorganist en pianist, hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, liturgisch organist van de Oude Kerk Amsterdam en organist-titulair van de Ronde Lutherse of Koepelkerk Amsterdam.

Het concert gaat om 20.00 uur van start en is gratis toegankelijk. Wel is er na afloop een collecte. Aanmelden voor het concert kan via www.andriessendeklerkstichting.nl

advertentie