In deze ingekorte, interdisciplinaire voorstelling van Bachs meesterwerk worden muziek, dans en poppenspel samengesmeed tot een avontuurlijke theatrale voorstelling.
In deze ingekorte, interdisciplinaire voorstelling van Bachs meesterwerk worden muziek, dans en poppenspel samengesmeed tot een avontuurlijke theatrale voorstelling. pr

Nederlands Blazers Ensemble en Duda Paiva Company brengen Matthäus-Passion naar Haarlem

Muziek

HAARLEM Het Nederlands Blazers Ensemble en de poppenspelers van de Duda Paiva Company presenteren vanaf 30 maart een compleet nieuwe uitvoering van de Matthäus-Passion. In deze ingekorte, interdisciplinaire voorstelling van Bachs meesterwerk worden muziek, dans en poppenspel samengesmeed tot een avontuurlijke theatrale voorstelling die zijn weerga niet kent. De uitvoering is in handen van een topcast, met internationale stersopraan Claron McFadden, bariton Rick Zwart en het Nederlands Blazers Ensemble. De voorstelling wordt gemaakt in nauwe samenwerking met lokale koren. Voor Haarlem zijn dat het Kamerkoor Lux en het Leiderdorps Kamerkoor. De voorstelling markeert het begin van een jaarlijkse, in de passietijd terugkerende nieuwe traditie en reist van 30 maart tot en met 15 april 2022 langs 10 grote podia door het hele land, waaronder de Haarlemse Stadsschouwburg.

De bewerking past in een traditie van eigentijdse vertalingen door het Nederlands Blazers Ensemble: eerder waagde artistiek leider Bart Schneemann zich – met succes – aan ‘heilige huisjes’ als Mozarts Requiem, Figaro en Don Giovanni, Haydns grote oratoria, Mahlers Lied von der Erde en Symmetries van John Adams. Voor het ‘heilige der heiligen’ de Matthäus-Passion slaat het Nederlands Blazers Ensemble voor de tweede keer de handen in elkaar met poppentovenaar Duda Paiva, met wie het in 2018 het zeer bejubelde The Fairy Queen maakte. De jonge componist Arjan Linker (2000) is gevraagd het onmogelijke waar te maken en dit ‘opus magnum’ van Bach te arrangeren. Linker is een voormalig winnaar van de NBE-compositiewedstrijd en een van de meest opmerkelijke jongNBE-talenten van de laatste jaren.

UNIVERSEEL VERHAAL De Matthäus-Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus zoals dat is beschreven in het Evangelie van Matteüs. Hierin is Jezus vooral een mens die verschrikking na verschrikking meemaakt: marteling, verraad door zijn dierbaren, en sterven in eenzaamheid. In hun interpretatie van de Matthäus-Passion leggen Schneemann en Paiva de nadruk op de universele kant van het verhaal, namelijk dat van een visionaire man die ziet dat het de verkeerde kant opgaat met de wereld, maar niet begrepen wordt. Het onrecht en de lafheid die hij tegenkomt, beantwoordt hij met liefde en door de verbinding aan te gaan. Hiermee transformeren de makers deze christelijke tragedie tot een tijdloos verhaal met universele zeggingskracht.

ECHTE MENSEN Ook in de vorm wijkt deze Matthäus-Passion af van reguliere uitvoeringen. Dankzij de inzet van de manshoge poppen van de Duda Paiva Company komen de personages tot leven en worden ze echte mensen waarmee je je kunt identificeren. Hiermee breekt het Nederlands Blazers Ensemble met een traditie in de uitvoering die doorgaans afstandelijk is te noemen.

LOKALE KOREN Lokale koren leveren - in de vorm van bekende aria’s als Erbarme dich - commentaar op de gevoelens die een bepaalde gebeurtenis in de tekst oproepen. In Haarlem werkt het Nederlands Blazers Ensemble nauw samen met het Kamerkoor Lux en het Leiderdorps Kamerkoor.

Artistiek leider Bart Schneemann over de voorstelling:
“De voorstelling past binnen mijn streven om grote onderwerpen op een onconventionele manier aan te pakken. We gaan de Matthäus-Passion dan ook compleet op zijn kop zetten, uiteraard met respect voor het diepmenselijke verhaal en de schitterende muziek van Bach. Iedereen die zowel van diepgang als van avontuur houdt, zal aan zijn trekken komen, of je nu een fervent Matthäus-Passion-fan bent, of nieuwsgierig naar een bijzondere muzikale belevenis.”

Danser, choreograaf en poppenspeler Duda Paiva:
“Dankzij de schuimrubberen sculpturen brengen we het verhaal heel dichtbij: de personages worden echte persoonlijkheden waarin je je herkent en waarmee je kunt meevoelen. Dat maakt dat deze Matthäus-Passion anders wordt dan alle andere Matthäus-Passions die je ooit gehoord en gezien zult hebben: minder afstandelijk, theatraler, echter.”

Arrangeur Arjan Linker:
“Als makend, schrijvend en uitvoerend musicus streef ik altijd één doel na: het creëren van nieuwe, onvergetelijke ervaringen voor het publiek. Zo ook voor deze Matthäus-Passion. Het Nederlands Blazers Ensemble heeft mij uitgedaagd om bij de bewerking van deze ‘heilige graal’ alle mogelijke registers open te trekken. Een zeer eervolle, maar ook spannende opdracht.”

Zang en dans:
Claron McFadden, sopraan (verteller/evangelist)
Rick Zwart, bariton (Jezus/Judas)

Arrangement: Arjan Linker
i.s.m. lokale koren (in Haarlem met Kamerkoor Lux en Leiderdorps Kamerkoor)

De voorstelling duurt ongeveer 70 minuten.

Kaarten zijn te koop via de Haarlemse Stadsschouwburg.

advertentie
advertentie