La Reverdie
La Reverdie Thomas Kost

Florentijnse toondichter Francesco Landini herleeft in Dorpskerk Bloemendaal

Muziek

BLOEMENDAAL ‘Regeert het oog het hart, of is toch de liefde de baas?’ Die vraag staat zondag 10 april centraal in het concert van ensemble la Reverdie in de Dorpskerk in Bloemendaal. Met een programma rond de veertiende-eeuwse Florentijnse toondichter Francesco Landini nemen deze oude muziekspecialisten de relatie tussen zintuigen en emoties onder de loep in ballades vol ritmisch vernuft en ingenieus stemmenspel.  

Een belangrijke rol in het concert is weggelegd voor gastmusicus Christophe Deslignes en zijn organetto, een klein draagbaar orgel, waarop componist Landini ooit zelfvirtuoos was. “Er gebeurt iets wanneer we samen spelen. Het is nooit hetzelfde. Christophe is een geweldig improvisator en er zit iets zangerigs in zijn spel”, vertelt mede-oprichtster van het ensemble Elisabetta de Mircovich.  

Dit concert maakt deel uit van het Seizoen Oude Muziek. In het Seizoen Oude Muziek presenteren de makers van het Festival Oude Muziek Utrecht de mooiste muziek uit de middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door topmusici op bijzondere locaties in Nederland en België.

OVER LA REVERDIE Tweemaal twee Italiaanse zussen stichtten in 1986 laReverdie: een ensemble vernoemd naar het gelijknamige poëtische genre waarin de komst van de lente wordt bejubeld. Die premisse maken de musici helemaal waar, want meer dan dertig jaar later blijkt het inmiddels wereldberoemde ensemble nog even fris en verrassend. In bezettingen van wisselende grootte en met zowel vocaal als instrumentaal repertoire uit de middeleeuwen en renaissance staat la Reverdie voor zelfverzekerde uitvoeringen, geworteld in diepgravend onderzoek, natuurlijke virtuositeit en muzikaal kameraadschap.

Het concert wordt gegeven tussen 15.00 en 16.15 uur. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.dorpskerkbloemendaal.nl

advertentie