Afbeelding
Eigen Foto

Vocaal Ensemble Kwarts brengt ode aan Roel van Oosten en Beethoven

Muziek

HAARLEM Vocaal Ensemble Kwarts geeft vrijdag 20 mei vanaf 20.30 uur onder leiding van Gerrit Maas een concert in de Oosterkerk (Zomerkade 165). Het concert, waaraan medewerking wordt verleend door Thijn Vermeulen op piano en Arjan Roos op slagwerk, draagt de titel ‘Sacrifice & Freedom; Roel van Oosten en Beethoven’ 

‘Sacrifice and Freedom’ heet de compositie van Roel van Oosten uit 2019. Het is een meeslepend werk voor koor, piano en slagwerk en tegelijkertijd een krachtig pleidooi voor de vrijheid. Een combinatie met muziek van Beethoven, de muzikale vrijbuiter bij uitstek, ligt dan ook voor de hand. Vocaal Ensemble Kwarts voert een aantal onbekende koorwerken van zijn hand uit, maar ook bewerkingen voor koor van klassiekers als de ‘Mondscheinsonate’. 

Componist Roel van Oosten (1958) schrijft zelf over zijn compositie: ‘Het werk bestaat uit twee delen. Het eerste deel is gebaseerd op een tekst van Mayken Wens. Zij werd in 1573 in Antwerpen door het Spaanse katholieke gezag tot de brandstapel veroordeeld vanwege haar doopsgezinde geloof. Op de dag voor haar executie heeft zij een afscheidsbrief geschreven aan haar kinderen. Deze brief is overgeleverd en als tekst gebruikt voor het eerste deel. Via een lang klinkende toon gaat het stuk over in deel 2. Dit deel is gebaseerd op een tekst van Spinoza uit 1670. De tekst roept op tot tolerantie van de overheid voor haar burgers, zodat ze zich in vrijheid kunnen ontwikkelen: the true aim of government is liberty (het doel van de staat is vrijheid)’.

Naast werk van deze Nederlandse hedendaagse componist wordt nog een tiental kortere stukken van Ludwig van Beethoven (1770 - 1827) ten gehore gebracht, bestaande uit onder andere bewerkte traditionals, een canon en bewerkte melodieën voor koor van bijvoorbeeld ‘Für Elise’, ‘Erlkönig’ en de ‘Mondscheinsonate’. 

Kaarten kosten in de voorverkoop 15 euro via www.vocaalensemblekwarts.nl Resterende kaarten worden aan de zaal verkocht voor 17.50 euro. 

advertentie