Afbeelding
Eigen Foto

Buitenplaats Elswout hanteert tijdelijk openingstijden

Natuur en milieu

OVERVEEN Veel mensen zoeken nu de natuur op. Het is lente en vanwege het Coronavirus willen veel mensen toch even een frisse neus halen. De natuur is in deze tijd echter extra kwetsbaar en daarom kiest Staatsbosbeheer ervoor om openingstijden te hanteren. Buitenplaats Elswout is vanaf maandag 30 maart toegankelijk van 7:30 tot 19:30 zolang als Staatsbosbeheer het nodig acht. Staatsbosbeheer kiest voor deze maatregel om de rust te behouden en zorg te dragen voor de unieke natuurwaarden van de buitenplaats.

Het broedseizoen is begonnen. Om dieren niet te verstoren vraagt de boswachter iedereen op de paden te blijven en honden aangelijnd te houden. Als een hond bijvoorbeeld een ree ruikt, wordt het jachtinstinct geprikkeld en willen de meeste honden het dier opsporen. Rustende dieren schrikken en slaan op de vlucht als een hond te dichtbij komt. Geursporen die honden nalaten zorgen voor een langduriger verstoring van vogels en reeën. Ook beschadigen de honden kwetsbare planten. Loslopende honden kunnen ook hinderlijk zijn voor andere bezoekers.

Mensen zijn in deze crisistijd eerder geneigd de natuur in te gaan. Boswachter Rien de Vries: "We zien vele nieuwe bezoekers op de buitenplaats. Buitenplaats Elswout is geen stadspark of speeltuin. Het is een plek voor een wandeling of om op de picknickweides van de voorjaarszon te genieten. Geen plek voor harde muziek, loslopende honden of een hardlooprondje. Staatsbosbeheer zal vanwege de drukte meer toezicht houden. De toegangsregels van Elswout zijn te vinden in en rond het poortgebouw. Iedereen blijft van harte welkom op Buitenplaats Elswout en in de gebieden van Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer vraagt haar bezoekers zich te houden aan de richtlijnen van het RIVM".

De richtlijnen die in acht genomen moeten worden, zijn: Vermijd drukke plekken, Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar., Ga zoveel mogelijk alleen, niet in een groep en Heb jij of een gezinslid griepverschijnselen of verkouden, blijf dan thuis.

advertentie