Bestuurslid Philip van Heijningen voor de woningen aan de Waddenstraat
Bestuurslid Philip van Heijningen voor de woningen aan de Waddenstraat Gemeente Haarlem

VvE Waddenstraat maakt flat aanzienlijk duurzamer

Natuur en milieu

HAARLEM Als Vereniging van Eigenaren (VvE) valt het soms niet mee om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen bij grote investeringen die vooral de portemonnee raken. Toch is het VvE Waddenstraat in Schalkwijk gelukt om hun flat aanzienlijk duurzamer te maken.

Sinds een paar jaar zit de Vereniging van Eigenaren (VvE) in de Waddenstraat in Molenwijk er weer warmpjes bij. “Dat is wel anders geweest”, vertelt bestuurslid Philip van Heijningen. “We stookten ons blauw hier, de maandelijkse kosten waren enorm. Veel woningen hadden nog enkel glas. Maar toen er bij een groot deel van de kozijnen houtrot werd geconstateerd, wisten we dat er wat moest gebeuren. Zo is het balletje om te vernieuwen en tegelijkertijd te verduurzamen gaan rollen. Het kostte ons vooral veel tijd om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. We stonden immers samen voor een enorme kostenpost waar we flink voor moesten sparen en waar we uiteindelijk voor een deel een lening afsloten.”

ONTZORGING Voor energieadvies en ontzorging werd Isabelle Sternheim ingeschakeld. “Al jaren helpen wij VvE’s bij hun duurzaamheidsplannen”, vertelt Isabelle. “Doordat hun structuur vaak ingewikkeld is, is ook het traject vaak lastig en gecompliceerd. Het is elke keer een uitdaging om alle puzzelstukjes op hun plek te krijgen. Maar dat maakt het juist zo leuk! Wij geven VvE’s energieadvies en informeren over de mogelijkheden die er zijn. Ook financieel. Zo zijn er allerlei subsidies en regelingen die het verduurzamen aantrekkelijker maken. Inmiddels hebben we een mooi netwerk van betrouwbare partners die kunnen helpen in de uitvoering. Bijvoorbeeld regelen dat de plannen in het meerjarenonderhoudsplan komt en dat er een planning wordt gemaakt. Als beiden eenmaal zijn goedgekeurd op de algemene ledenvergadering, start het traject.”

DUURZAME STAP VOORUIT Isabelle benadrukt de fijne samenwerking. Door hun goede voorbereiding werkten ze heel zelfstandig. Het zijn ook nog eens echte ambassadeurs van verduurzaming. Meer VvE’s gaan nu ook verduurzamen. Philip vult aan: “Door de metingen op locatie en het aantonen van het enorme warmteverlies, werd het energieadvies serieus genomen en konden we daadwerkelijk aan de slag! Dat resulteerde uiteindelijk in kunststof kozijnen met HR++ glas en dak- en gevelisolatie. Het energielabel van onze woningen is daarmee van F en G naar B en C gegaan. Een grote stap vooruit. We konden alleen niet alle gevels isoleren vanwege vleermuizen die zich daar ophouden. Isoleren is dan in strijd met de Flora & Faunawetgeving. Daar zijn we helaas vooraf niet op gewezen. Die informatie mag dus iets uitgebreider. Maar al met al kijken we heel positief terug op dit hele traject. Deze duurzame investering bespaart ons straks veel geld”.

Benieuwd wat een VvE kan doen om te verduurzamen? Hoe je meer comfort krijgt en tegelijkertijd groot onderhoud wegwerkt én bespaart op energiekosten? Vraag online een kosteloze intake aan bij het VvE Duurzaamheidsloket. Na het inventariseren van de ambities, wensen en klachten, volgt er een offerte met maatwerkadvies. Interessant om te weten is dat je bij maatwerkadvies 75 procent subsidie krijgt zonder aanvullende voorwaarden. Kijk voor meer informatie op www.vverduurzaamheidsloket.nl

advertentie
advertentie