
Haarlemse regio scoort slecht op gebied van energiezuinige woningen
NOORD-HOLLAND Bij de helft van de woningen in Noord-Holland is het definitieve energielabel gunstiger dan het in 2015 vastgestelde voorlopige energielabel. Bij een op de drie woningen is zelfs minstens twee labelniveaus vooruitgang geboekt. Noord-Hollandse woningen boeken hiermee de grootste energielabel-verbetering van Nederland. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Vattenfall, op basis van RVO en EP-online data. De Haarlemse regio komt in dit onderzoek echter niet zo best uit de bus. Huizen in Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort zijn het minst energiezuinig.
Vattenfall maakte voor ruim 775.000 Noord-Hollandse woningen een vergelijking van het voorlopige en later definitieve energielabel. De meeste Noord-Hollandse woningen verbeterden van label C naar B (53.269 keer), maar ook een ophoging van E naar C (40.815 keer) en van G naar D (35.662 keer) werd werd vaak geregistreerd. Gemiddeld verbeterde het energielabel in Noord-Holland van D naar C.
In de gemeente Heerhugowaard zijn momenteel de meest energiezuinige woningen te vinden van Noord-Holland. Gemiddeld hebben woningen hier definitief energielabel B. Ook in Haarlemmermeer, Aalsmeer en Purmerend zijn huizen relatief duurzaam.
Op provinciaal én landelijk niveau blijken huizen in Heemstede juist het minst energiezuinig, gevolgd door de nabijgelegen gemeenten Bloemendaal en Zandvoort. Allen hebben gemiddeld definitief energielabel D. De gemeente Haarlem heeft grote vooruitgang geboekt op dit gebied. In 2015 was het gemiddelde energielabel nog E, maar dat is momenteel verbeterd tot energielabel C. Meer informatie over energielabels per gemeente is te lezen op https://www.vattenfall.nl/
Om de doelen van het Klimaatakkoord van 2019 te halen, moeten in 2030 1,5 miljoen woningen verduurzaamd zijn. Daarbij hoort dan ook een verbetering van het energielabel.
Cindy Kroon, directeur Klanten bij Vattenfall Nederland: “Vattenfall investeert fors in nieuwe groene energieproductie voor onze klanten, maar ook door klanten thuis en op het werk te helpen met energiebesparing en verduurzaming. Allemaal stappen die nodig zijn om het energielabel van woningen en panden te kunnen verbeteren. Gelukkig laat ons onderzoek zien dat we in Nederland op de goede weg zijn, maar er is nog een weg te gaan. Wij onderzoeken daarom nu de mogelijkheid om later dit jaar energieadvies aan huis te kunnen aanbieden, waarbij de benodigde maatregelen in kaart worden gebracht en desgewenst een energielabel kan worden afgegeven.”