Afbeelding
Eigen Foto

Burgemeester Roest opent vernieuwd Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Natuur en milieu

OVERVEEN Het nieuw ingerichte Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is vrijdag geopend door de burgemeester van Bloemendaal, Elbert Roest, en sectordirecteur Natuur & Beleving PWN Sjakel van Wesemael. Het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen vormt de groene entree van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Ter ere van deze heropening worden er tussen 10 en 18 juli voor het publiek leuke en unieke buitenactiviteiten georganiseerd rondom het bezoekerscentrum.

Sinds de opening van het bezoekerscentrum op Koevlak zijn de bezoekersaantallen gegroeid van 40.000 in 2013 naar ruim 240.000 bezoekers in 2019. Veel mensen komen uit de directe omgeving en weten het bezoekerscentrum meermaals per jaar te vinden. Het bezoekerscentrum heeft een geheel vernieuwd concept waarbij beleving centraal staat naast actuele informatie en ontwikkelingen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Burgemeester Roest: “Het bezoekerscentrum bedient zowel de natuur áls de bezoekers. Er is veel aandacht en zorg voor de natuur, terwijl het gebied tegelijkertijd toegankelijk is voor een jaarlijkse stroom bezoekers. Er ligt een flinke uitdaging in het verenigen van al die belangen. Het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen slaagt daar bijzonder goed in”.

Margot Holland, gebiedsmanager van de Kennemerduinen, vult aan: “Van alle typen natuur in Nederland is er geen gebied dat zo divers is als het duingebied. De duinen zelf bijvoorbeeld veranderen continu door de wind. Ze groeien, wandelen en leven. Juist deze dynamiek willen we zichtbaar maken in het bezoekerscentrum.” Neem bijvoorbeeld het onderdeel over stuivende duinen waarbij de bezoeker door middel van een interactieve animatie en ventilator het stuiven van de duinen imiteert. 

Niet alleen de dynamiek dicht langs de kust, maar ook de veranderingen in de binnenduinrand, de natte duinvalleien en weelderige buitenplaatsen komen aan bod. In de voortdurend veranderende duinlandschappen en bossen leeft maar liefst 40 procent van alle plant- en diersoorten die in Nederland voorkomen. De bezoeker van de tentoonstelling maakt een reis door het duinlandschap met al haar verborgen schatten. 

Nieuw is ook de aparte ruimte voor jaarlijkse wisseltentoonstellingen. De winkel van het bezoekerscentrum biedt een compleet nieuw assortiment met artikelen voor een natuurvriendelijke tuin, originele natuurcadeaus en spullen die het beleven van de natuur leuker en makkelijker maken.

Komende week wordt de opening gevierd met bezoekers in de vorm van activiteiten en excursies. Gezinnen kunnen mee waterdiertjes speuren in ’t Wed of naar het poepspreekuur. Voor volwassen zijn er excursies natuurfotografie met je smartphone of fietstochten met gids langs sporen uit de Tweede wereldoorlog. Verder wordt er aandacht besteed aan actuele thema’s zoals stikstof in de excursie ‘stikstof kun je zien’. 

Het afwisselende aanbod bestaat in totaal ruim veertig activiteiten. Het complete activiteitenprogramma staat op de website van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, aanmelden kan ook op deze website: https://www.np-zuidkennemerland.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie