Afbeelding
Hans Blomvliet

Tata Steel ‘beseft urgentie’ en verwijst naar onderzoek

Natuur en milieu

IJMUIDEN Tata Steel “beseft de urgentie” van het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Dat laat het staalconcern weten na de publicatie van een nieuw klimaatrapport van VN-klimaatpanel IPCC. Een woordvoerster wijst erop dat het bedrijf samen met vakbond FNV opdracht heeft gegeven tot een nieuw onderzoek naar de beste manier om de productie van staal in Nederland te verduurzamen.

Daarbij wordt onder meer gekeken naar technische en economische haalbaarheid, impact op het milieu en vermogen om aan de klimaatdoelen voor 2030 te voldoen. Tata Steel is bekend van het hoogovencomplex in IJmuiden, waar veel broeikasgassen worden uitgestoten.

Tata Steel probeert te vergroenen door middel van het opslaan van de uitgestoten CO2 in de bodem van de Noordzee. Volgens FNV is veel meer mogelijk. De bond kwam zelf met een plan om Tata Steel binnen vijf jaar van kolen af te krijgen. De hoogovens en een groot deel van de andere installaties zouden ook kunnen draaien op groene stroom en aardgas. En op iets langere termijn zou Tata Steel dan kunnen overstappen op waterstof als brandstof voor zijn installaties. Daarmee zou de overlast voor de omgeving binnen vijf jaar voor het overgrote deel verleden tijd zijn.

Tijdens het onderzoek zullen volgens Tata en FNV onder meer overheden, experts, belanghebbenden en milieuorganisaties worden geraadpleegd. De verwachting is dat begin september een eerste beeld kan worden geschetst. Het haalbaarheidsonderzoek moet dit najaar zijn afgerond.

advertentie