Steeds meer strandpaviljoens en andere terrassen doen mee om minder wegwerp plastic te gebruiken.
Steeds meer strandpaviljoens en andere terrassen doen mee om minder wegwerp plastic te gebruiken. Joop Touw

Ook Zandvoort zet in op plasticvrije terassen

Natuur en milieu

ZANDVOORT De gemeente Zandvoort wil het gebruik van wegwerpplastic terugdringen. Het project Plasticvrij Terras helpt ondernemers op het strand om op zoek te gaan naar alternatieven. Diverse strandpaviljoens in Bloemendaal aan Zee gingen Zandvoort vorig jaar al voor.

Zandvoort is trots op haar strand en zee en houdt deze graag schoon. Zwerfafval waait makkelijk in zee en met name plastic vergaat erg langzaam. De gemeente wil het gebruik van wegwerpplastic daarom terugdringen en helpt ondernemers op het strand om op zoek te gaan naar alternatieven.

Het project Plasticvrij Terras geeft ondernemers advies over (toekomstige) wetgeving, draagt oplossingen aan en brengt hen in contact met koplopers uit de branche. Na het succesvol doorlopen van het traject ontvangen zij een uniek keurmerk en gratis publiciteit. Deelname is gratis, maar het aantal plekken is beperkt.

PLASTICVRIJ Een Plasticvrij Terras betekent dat er zo min mogelijk wegwerpplastic op het terras te vinden is. Want hoe minder plastic, hoe minder er het strand op kan waaien. Door wetgeving en een toenemend aantal alternatieve producten, is het gebruik van wegwerpplastic het afgelopen jaar al sterk verminderd. Dit zijn echter eerste stappen. Door andere keuzes te maken kan het gebruik van plastic op het terras nog verder afnemen.

WE ARE NATURE Het project ‘Plasticvrij Terras Zandvoort’ wordt uitgevoerd door We Are Nature. In 2019 is het project in Scheveningen gestart met een aantal strandpaviljoens. Het project was een groot succes en is de start geweest voor verschillende duurzame initiatieven.

Plasticvrij Terras wordt inmiddels op verschillende plekken opgezet, met de hulp van lokale partners. In Zandvoort werkt Liefs uit Zandvoort mee aan dit project. Strandpaviljoens The Spot en Rapa Nui hebben vorig jaar het predicaat Plasticvrij Terras gehaald.

STARTBIJEENKOMST Op 7 april vindt er een startbijeenkomst plaats voor geïnteresseerden. Deelnemers worden geïnformeerd over de aanpak, huidige en toekomstige wetgeving en praktijkervaringen van onder andere The Shore uit Scheveningen. Deelnemers krijgen gericht advies op locatie en ontvangen een uniek Plasticvrij Terras bord bij een succesvolle afronding van het traject.

Meer informatie? Meer weten over dit project?  Kijk dan op www.plasticvrijterras.com voor aanvullende informatie.

advertentie