Auto's delen levert veel extra ruimte in de stad op.
Auto's delen levert veel extra ruimte in de stad op. Axxel deelmobiliteit

Indische straat in Haarlem geselecteerd voor autodeelwedstrijd ‘Auto van de Straat’

Natuur en milieu

HAARLEM De bewoners van de Indische straat in Haarlem doen samen met de bewoners van de Klipper in De Rijp en de de Boterbloem in Purmerend mee aan de autodeelwedstrijd ‘Auto van de Straat’. Zij krijgen zes maanden lang twee elektrische deelauto’s ter beschikking en moeten de eigen auto zo lang mogelijk laten staan. 

De autodeelwedstrijd ‘Auto van de Straat’ is een initiatief van Natuur & Milieu in opdracht van de provincie Noord-Holland om autodelen te stimuleren en elektrisch rijden te ervaren. De bewoners van de straat waar de meeste mensen hun eigen auto laten staan en daar zoveel mogelijk aandacht voor organiseren, krijgen de auto’s bovendien nog eens zes maanden langer tot hun beschikking.

Uit de inschrijvingen van 31 geïnteresseerden zijn drie straten geselecteerd. Onder voorbehoud dat de laadpalen geplaatst kunnen worden, ontvangen de vertegenwoordigers van deze straten na deze zomer de sleutels van de twee elektrische deelauto’s. De bewoners mogen de auto’s zes maanden lang gebruiken tegen een gereduceerd tarief van 2,50 euro per uur. Doel is om de eigen auto zoveel mogelijk te laten staan en tegelijkertijd zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met elektrisch rijden én autodelen.

Dorien Ackerman, directeur campagnes van Natuur & Milieu: “Waarom zou je zelf een auto hebben als je deze 95 procent van de tijd niet gebruikt? En waarom gebruiken we openbare ruimte voor parkeerplaatsen, terwijl we er ook speelplekken, groen of een terras van kunnen maken? Door een auto te delen én elektrisch te rijden help je klimaatverandering tegen te gaan en je draagt bij aan de leefbaarheid en duurzaamheid van jouw buurt.”

Elektrische auto’s en een auto delen is beter voor het klimaat, zorgt voor meer ruimte in de straat en zorgt voor meer contact met je buren. Minder auto’s betekent letterlijk meer ruimte in de straat. En die ruimte is de komende decennia hard nodig voor andere zaken: meer bomen en beplanting voor verkoeling en voor het vasthouden van water. Meer groen om te zorgen dat vogels en andere dieren weer een plek krijgen. Zo wordt de straat weer meer van mensen en minder van de auto.

advertentie