Welke volgens spot jij tijdens de Kennemer Vogeldag?
Welke volgens spot jij tijdens de Kennemer Vogeldag? Aangeleverd

Kennemer Vogeldag in Spaarndam met het IVN

Natuur en milieu

SPAARNDAM Het IVN Zuid-Kennemerland geeft met Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland, Landje van Gruijters en Vereniging Behoud van de Hekslootpolder geven zondag 24 april een excursie in en rondom het Landje van Gruijters en Fort benoorden Spaarndam.

Het gebied is een uniek vogelparadijs met een afwisselend water-, bos- en cultuurlandschap. Tijdens deze Vogeldag kunnen zowel jong als oud kennismaken met de verschillende biotopen. Gebiedjes die toch redelijk dicht bij elkaar staan en elk een eigen karakter hebben.

FORT VAN BINNEN Je wordt ontvangen op Fort Benoorden Spaarndam. En uitgesproken gelegenheid om dit fort, wat normaal voor publiek gesloten is, eens in oorspronkelijke staat van binnen te bekijken. Het fort maakt onderdeel van de Stelling van Amsterdam en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In het fort is een tentoonstelling en een voor kinderen en volwassenen spannende ruimte met bijzondere vogelgeluiden. Daarnaast worden er in het fort zelf rondleidingen en vogellezingen gegeven.

KINDERACTIVITEITEN Buiten op het fortterrein zijn diverse activiteiten voor kinderen, zoals vogelringen en het uitpluizen van uilenballen. Daarnaast is er een boswachter die spannende verhalen vertelt. De kinderen krijgen na elke opdracht een stempel. Bij een volle stempelkaart ontvangen ze een Vogeldiploma.

KRAAMPJES EN BIG SIT Ook rondom het fort is er van alles te doen en zijn er diverse kraampjes. ’s Morgensvroeg om 7:00 uur kan je al met een gids op vroege-vogel-fiets-tocht. Om 8:00 uur start op het Landje van Gruijters de ‘Big Sit’ vogeltelling, we noteren hier alle vogels die langskomen. Om 9:30 uur beginnen alle andere activiteiten.

OBSERVATIEPOST Voor jong en oud is ten zuiden van het Landje een vogelobservatiepunt ingericht. Hier kan je met behulp van een telescoop de steltlopers en andere vogels, zoals eenden en ganzen, ontdekken en verrassend dichtbij halen. Met een beetje geluk vind je Kluten, onze nationale vogel de Grutto en vele andere vogelsoorten. Een ervaren gids helpt je bij deze ontdekkingstocht en zal nog veel interessante weetjes vertellen.

VOGELEXCURSIES Rondom het Landje worden door ervaren gidsen vogelexcursies gegeven. Behalve het Landje zelf worden ook excursies naar het nabijgelegen Munitiebos georganiseerd. Het Munitiebos, gelegen achter het fort, is normaal niet voor publiek toegankelijk en herbergt diverse bosvogels, waaronder enkele soorten roofvogels.

Toegang en deelname aan alle activiteiten is gratis. De koffie staat klaar. Vooraf reserveren is alleen nodig voor de vroege-vogel-fietstocht om 7.00 uur. Kom zoveel mogelijk met de fiets naar de Redoute bij Spaarndam. Bij het Fort is namelijk geen parkeergelegenheid. Parkeren kan wel aan de Dammersweg in Velserbroek, de wandelroute naar het Fort is aangegeven.

Actuele informatie op: www.100procentkluut.nl en/of Berna van Baarsen: 06-24624622.advertentie
advertentie