Afbeelding
Eigen Foto

Extinction Rebellion: ‘Overheden zien nog niet dat hun huis in brand staat’

Natuur en milieu

HAARLEM Op het Stationsplein vond maandag rondom het afgaan van het luchtalarm om twaalf uur actie gevoerd door ‘rebellen’ van Extinction Rebellion. Met deze maandelijkse Luchtalarm = Klimaatalarm actie vraagt de groepering aandacht voor de zorgwekkende toestand van het klimaat. Er deden zo’n 25 rebellen aan de actie mee en zelfs enkele voorbijgangers besloten spontaan mee te doen.

De actievoerders deelden op het Stationsplein flyers aan geïnteresseerden uit en bij het afgaan van het luchtalarm lieten ze zich massaal op de grond vallen bij de zogeheten die-in. Net als iedere maand werd er ook een speech voorgedragen, dit keer door rebel Yolanda. Zij memoreerde dat het afgaan van het luchtalarm op de eerste maandag van de maand bedoeld is om mensen te waarschuwen als er gevaar dreigt. “Dat weten we en we reageren dus niet op het luchtalarm. Maar er is ècht een reëel en groot gevaar: de klimaatopwarming. Wellicht denkt u: daar heb je ze weer, die klimaatactivisten, met hun overdreven acties… Welnu, onze waarschuwingen zijn écht absoluut noodzakelijk en we hebben de wetenschap aan onze zijde. We zitten in de zesde grote uitstervingsgolf die dreigender is dan óóit en ons de afgrond in zal sleuren als we niet héél hard in actie komen, wereldwijd”.

Ze haalde ook de wereldwijde actieweek van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) in april aan. Dit is een onderdeel van de Verenigde Naties dat de risico’s van klimaatverandering evalueert. “Zelfs zij gingen demonstreren in een wanhopige poging ons te overtuigen dat er groot gevaar dreigt en we de controle lijken te verliezen. Het nieuwste IPCC rapport is verontrustender dan ooit en de organisatie maakt zich dan ook grote zorgen over de toekomst. De wereld die we achterlaten wordt rampzalig als we zo doorgaan. Dit is gebaseerd op die enorme kennisbasis en consensus in de wetenschap. Het is niet meer de vraag of, maar wanneer we Nederland teruggeven aan de zee, stellen zij. Er zit nu anderhalf keer zoveel CO2 in de atmosfeer als er hoort te zitten en de stijging versnelt. Dit vereist snelle politieke keuzes, want iedere keer worden de IPCC-rapporten weer erger. Ondertussen gebeurt er bijna niks. Een beter milieu begint niet bij jezelf, het begint bij overheidsingrijpen en grote bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen. En kiezers die dat ook doen. Door corona en de oorlog in Oekraïne zien we nu dat snelle actie best kan, maar de overheden en bedrijven zien nog niet dat hun huis in brand staat. De wetenschap en Extinction Rebellion eisen actie, en wel nu”.

De volgende Luchtalarm = Klimaatalarm actie is maandag 6 juni, ook op het Stationsplein in Haarlem.

Afbeelding
advertentie