Iepen prikken.
Iepen prikken. Paul Vreeker- United Photos.

Haarlemse iepen krijgen griepprik

Natuur en milieu

HAARLEM Vanaf deze week behandelt Spaarnelanden 1.232 Haarlemse iepen tegen de iepziekte. De bomen krijgen een vaccin toegediend dat kan worden vergeleken met een jaarlijkse griepprik voor mensen.

De iepziekte is een hardnekkige en besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de iepenspintkever. Door de iepen te vaccineren zijn ze beter beschermd tegen deze ziekte.

Spaarnelanden controleert in opdracht van gemeente Haarlem de iepen jaarlijks op de aanwezigheid van iepziekte. De afgelopen jaren heeft Haarlem veel last van zieke iepen. Naast het injecteren van de iepen worden er ook worteldoeken geplaatst. Deze doeken voorkomen dat de wortels van iepen elkaar raken en zo de schimmel doorgeven die iepziekte veroorzaakt.

Er zullen ook feromoonvallen worden geplaatst. De vallen geven een goed inzicht in de iepenspintkeverpopulatie en Spaarnelanden zet de gegevens in voor preventie en beheer van de iepziekte voor volgend jaar.

Voor het vaccin hoeft er niet te worden geboord en een kleine hoeveelheid is al genoeg. Het injecteren duurt maar één minuut per boom. De afweerreactie vindt plaats in de gehele iep, waardoor de boom het hele groeiseizoen beschermd is tegen iepziekte.

De behandeling van de iepen vindt vroeg in het groeiseizoen plaats, in mei/juni, als de iepen net uitlopen. Voor de behandeling moet het mooi weer zijn.

advertentie