Afbeelding
Niko Buiten

Extinction Rebellion voert actie bij Haarlemse Shell benzinepomp

Natuur en milieu

HAARLEM Vier zogeheten ‘rebellen’ van actiegroep Extinction Rebellion waren maandag bij het Shell benzinestation aan de Leidsevaart aanwezig om mensen aan de pomp er alert op te maken dat de fossiele industrie ervoor zorgt dat het klimaat op de wereld verandert.

Extinction Rebellion voert door het hele land actie van 19 tot en met 24 mei tijdens de ‘Lenterebellie’. In Haarlem werd besloten om maandag actie te voeren bij het Shell benzinestation aan de Leidsevaart. De teksten op de borden van de actievoerders laten weinig aan de verbeelding over. ‘Shell, loop naar de pomp’ valt er te lezen. “Veel mensen beseffen niet hoeveel schade een bedrijf als Shell aanricht”, zo laat Niko Buiten namens Extinction Rebellion weten. “Maar Shell is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de verwoestende olielekkages en Nigeria en medeverantwoordelijk voor de aardbevingen in Groningen”. 

Terwijl een banner met de tekst ‘Muggen verzuipen’ op de grond wordt gelegd, worden flyers aan mensen die komen tanken uitgedeeld. Niet iedereen zit op een flyer te wachten, maar uiteindelijk nemen enkele tientallen mensen er toch een in ontvangst. “Shell verdient miljarden aan de klimaatcrisis”, is groot te lezen op het papier. Met daaronder een aantal tips van hetgeen mensen hier zelf tegen kunnen doen. Bijvoorbeeld wat vaker de fiets pakken of gebruik maken van het openbaar vervoer. “We adviseren de mensen ook om op partijen te stemmen die Shell en de klimaatcrisis aanpakken”, zegt Buiten. “En wie echt een verschil wil maken kan zich natuurlijk aansluiten bij actiegroepen als Greenpeace of Extinction Rebellion”.

De Haarlemse afdeling van Extinction Rebellion staat maandag 6 juni weer op het Haarlemse station voor de maandelijkse Luchtalarm = Klimaatalarm actie.

advertentie