Afbeelding
Niko Buiten

Extinction Rebellion gaat vaker actie voeren in Haarlem

Natuur en milieu

HAARLEM Actiegroepering Extinction Rebellion heeft laten weten naast de maandelijkse actie bij het afgaan van het luchtalarm vaker actie te gaan voeren in Haarlem om de noodtoestand waarin het klimaat verkeert onder de aandacht van het publiek te brengen. Zo werd er vrijdag 5 augustus op het Stationsplein een zogeheten ‘die-in’ gehouden en er werden flyers uitgedeeld. 

Ongeveer tien ‘rebellen’ van Extinction Rebellion gingen vrijdag in gesprek met voorbijgangers op het Stationsplein over de zorgwekkende toestand van ons klimaat. Ook werd er een korte speech gegeven door Rebel Roland die liet weten dat er nog maar een paar jaar rest om te redden wat er te redden valt. “Anders is het te laat en gaan we ver over 1,5 graden. Met alle rampspoed die ons dan te wachten staat”, zo liet hij weten. 

Volgens de rebel is het ook in Nederland deze zomer goed te merken dat er iets aan de hand is met het klimaat. “We hebben de laatste tijd te maken met extreem warm weer. Perioden van meer dan 30 graden zullen meer gaan voorkomen. Als gevolg van deze hitte is er nu dus waterschaarste. De verschillen in temperatuur - hoe meer groen hoe koeler het is - kan 8 graden verschillen. Ooit stonden hier bomen op dit Stationsplein. Nu zie ik, op enkele bomen na, voornamelijk verstening. Haarlem is de meest versteende stad van Nederland. De biodiversiteitnoodtoestand is dan wel uitgeroepen in Haarlem, maar het blijft bij mooie woorden. Echt goed beleid is er niet of nauwelijks”.

Zorgwekkend is volgens rebel Roland ook dat er tegelijkertijd jaarlijks nog steeds miljarden uit gegeven worden aan vervuilende industrieën. “Nog steeds stoot Tata Steel teveel uit en betaalt het bedrijf niet of nauwelijks belasting. Nu er te weinig of in de toekomst helemaal geen gas meer uit Rusland komt, is het antwoord dat de kolencentrales nog meer opstoken. Dat terwijl er beter geïnvesteerd kan worden in betere isolatie, energiebesparing en duurzame energie. Dat zou zoveel beter zijn voor de toekomst van de aarde en mens”. 

advertentie
advertentie