Afbeelding
Jurriaan Hoefsmit

Centrum Schalkwijk moet groene plek worden waar mensen graag tijd doorbrengen

Nieuwbouw

HAARLEM Schalkwijk krijgt een bruisend stadshart waar mensen graag hun tijd doorbrengen. Om boodschappen te doen, een terrasje te pakken, een film te zien of gewoon te genieten van het groen en de gezellige drukte.

Er wordt flink gebouwd in en rondom Centrum Schalkwijk. Beetje bij beetje wordt duidelijk hoe het nieuwe stadshart eruit komt te zien. In de nieuwe bioscoop hebben vorig jaar de eerste films al gedraaid. Ook het gebouw ‘Californië’, dat kortgeleden nog was ingepakt in bouwfolie, is bijna af. Geïnteresseerden kunnen zich nu al inschrijven voor een van de 160 huurappartementen. En dit is nog maar het begin.

“Zodra eind dit jaar Californië is voltooid, met zijn supermarkten, winkels, horeca, woningen en parkeergarage, en het plein ernaast is aangelegd, hebben we een belangrijke eerste mijlpaal bereikt”, vertelt Michael Kaldenhoven, die als procesmanager van de gemeente bij het project betrokken is. “Daarna gaan we verder met het gebied rondom en ten zuiden van de oude V&D. Hier komen horeca, dienstverlening en maatschappelijke voorzieningen, en vooral veel woningen, zo’n duizend, verdeeld over acht blokken. Zo ontstaat de komende tien jaar in fasen een levendig multifunctioneel stadshart.”

GROENER Bij het herinrichten van Centrum Schalkwijk werkt de gemeente nauw samen met ontwerpers, ontwikkelaars, aannemers en de vereniging van eigenaren van het huidige winkelcentrum. Buro Lubbers, een ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw, is verantwoordelijk voor hoe de buitenruimte eruit komt te zien.

Het marktplein moet geschikt zijn voor het houden van evenementen

“Het centrum krijgt iets stedelijks, maar wordt ook zo groen mogelijk. Met bomen, heesters, vaste planten en gras waar dat kan”, zegt architect Joost van Gorkom. “Brede winkelstraat, plein of kade: ze krijgen allemaal een inrichting die past bij waar de plek voor bedoeld is. Het marktplein moet bijvoorbeeld ook geschikt zijn voor het houden van evenementen, terwijl een woonstraatje wat meer beplanting krijgt voor een intiemer karakter. Daar kun je bijvoorbeeld ook de gevels en dakterrassen beplanten.”

VERKOELING Er komt straks een groene kade van noord naar zuid, langs het water. Hier kunnen Schalkwijkers heerlijk zitten of wandelen langs een brede zone van bloeiende bomen en planten. Joost: “Al dat groen is ook belangrijk om de stad verkoeling te geven in warme, droge periodes. En voor de insecten, vogels en andere dieren die er leven.”

Van Gorkom verwacht dat het groen bij de Schalkwijkers in de smaak zal vallen. Dat bleek al tijdens de presentatie van het ontwerp aan de vier wijkraden van Schalkwijk. Ook het marktplein wordt een trekpleister. Met terrassen onder de bomen, die in de zomer schaduw geven en in de herfst prachtig van kleur veranderen. Van Gorkom “Hier komt een overdekte markthal waar Schalkwijkers verse producten kunnen kopen en iets kunnen eten of drinken”.

Omdat de herinrichting in fasen plaatsvindt, blijft de overlast voor omwonenden gering. Michael: “Met de wijkraden en ontwikkelaars stemmen we af hoe we de bouw het beste in banen kunnen leiden. De inbreng van de omwonenden is ook belangrijk in de volgende fasen. Zij gaan immers het meeste van het nieuwe Centrum Schalkwijk genieten.”

Els Meijers

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie