
Archief
Volgende stap in ontwerpproces Oostpoort, nieuwe inzichten in schetsontwerp verwerkt
HAARLEM Deze zomer gaat de gemeente Haarlem met de provincie Noord-Holland, NS, ProRail, ontwikkelaars, grondeigenaren, wijkraden en de Industriekring Haarlem aan tafel om tot een voorkeursschets voor het ontwikkelgebied Oostpoort te komen. Er zijn na onderzoek nieuwe inzichten naar voren gekomen die in een nieuw schetsontwerp een plek moeten krijgen. De ontwikkelzone, de toekomstige mooie stadsentree met woonwijk en OV-knooppunt, wordt zo verder vormgegeven.
Na onderzoek zijn er andere inzichten ontstaan dan hoe deze in de ontwikkelvisie Oostpoort is opgenomen. Dit gaat over de ingang van het station, de ontsluiting van de N200 en reservering voor de mogelijke uitbreiding van het spoor in de toekomst. Samen met het ontwerpbureau VenhoevenCS onderzoekt de gemeente hoe deze knelpunten kunnen worden opgelost binnen het plangebied van de ontwikkelzone Oostpoort. Deze puzzel wordt gelegd in een voorkeurschets.
Deze grove schets is de basis voor een zogenaamde proefverkaveling. De verschillende stukken grond worden dan als proef toebedeeld aan verschillende functies, zoals wonen, werken en verkeer. Zo wordt de haalbaarheid verder onderzocht. Hierdoor kan de gemeente doorrekenen of alle plannen voor het verkeer, woningen en de gewenste ruimtelijke kwaliteit in het gebied passen. In ruimtelijk en financieel opzicht. Hierna kan de gemeente starten met een Ruimtelijk programma van eisen. Deze wordt gebruikt om de selectie van marktpartijen te kunnen maken en Stedenbouwkundig plan voor Oostpoort op te stellen.
Deze zomer worden onder andere Provincie Noord-Holland, NS, ProRail, ontwikkelaars, grondeigenaren, wijkraden en de Industriekring Haarlem uitgenodigd om te reageren op de voorkeursschets. In het najaar wordt deze inclusief het mobiliteitsplan en het Ruimtelijk Programma van Eisen besproken in het college van B&W en gedeeld met de gemeenteraad.
Daarnaast wil de gemeente opnieuw subsidie aanvragen voor de ontwikkeling van het gebied bij het ministerie van BZK. Oostpoort is afgewezen in de subsidieronde van 2020. Het project is volgens het ministerie kansrijk als er nog aan enkele extra voorwaarden wordt voldaan. De gemeente Haarlem dient daarom opnieuw een aanvraag in. Tot die tijd staat de ontwikkeling niet stil in Oostpoort. De tijdelijke horecagelegenheid ‘Tenminste Houdbaar Tot’ heeft een vergunning gekregen om twee jaar te mogen blijven. Deze zomer kan er tussen het station Spaarnwoude en Ikea weer een drankje worden gedronken.
In 2019 is er een ontwikkelvisie voor Oostpoort vastgesteld. De gemeente werkt nu met de diverse partners om deze visie in de praktijk vorm te geven. Oostpoort wordt ontwikkeld tot een intensief en compact bebouwd gebied met woon- en werkfuncties met diverse voorzieningen. Dit samen met een bijzonder goede bereikbaarheid met diverse vervoersmogelijkheden in een groen landschap. Nadrukkelijke wens van de gemeente is om in deze zone versneld woningen e realiseren.
