Afbeelding
Eigen Foto

Leerling Spaarnecollege voor één dag de baas van de begraafplaatsen

Onderwijs

HAARLEM Donderdag 10 juni vond het event ‘De baas van morgen’ van JINC plaats. Fiona, 15 jaar en derdejaars leerling van het Spaarnecollege, liep die dag mee met Ilse van der Meer, teammanager Begraafplaatsen van de gemeente Haarlem.

De organisatie voor jongeren JINC organiseert ieder jaar ‘De baas van morgen’, bedoeld om leerlingen uit het middelbaar onderwijs een dag op de stoel van ‘een baas’ plaats te laten nemen. De gemeente Haarlem doet graag mee. In de eerste plaats omdat sommige leerlingen wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken èn omdat leerlingen zo geïnspireerd worden om het beste uit zichzelf te halen door een dag ‘de baas’ te mogen zijn. Het thema van dit jaar was ‘Gelijke kansen op de Werkvloer’Dit thema past heel goed bij het uitgangspunt van de gemeente om een organisatie te zijn die divers en inclusief is.

Teammanager Ilse van der Meer is over het project te spreken. “Of ik mijn plek een dag zou willen afstaan aan Fiona, 15 jaar en derdejaars leerling van het Spaarnecollege. Als ambassadeur D&I doe ik daar graag aan mee. Zeker omdat Fiona mij suggesties zou kunnen geven hoe het team Begraafplaatsen diverser zou kunnen worden. Er werken hier bijna alleen mannen”, zo laat ze weten.

Fiona koos voor de Begraafplaatsen omdat ze weleens meer wilde weten over wát werken bij de begraafplaatsen inhoudt. Fiona: “Sommige mensen vonden dit ‘maar eng’ maar het leek mij leerzaam. Ik werk graag samen met mensen, ook op verdrietige momenten en ik werk graag met mijn handen in het groen.”

Ilse: “Het was een zonovergoten dag op begraafplaats Akendam, dat was alvast een pluspunt. Zo konden we veel buiten zijn waar Fiona eerst een uitleg en een rondleiding kreeg. Fiona wilde zich natuurlijk een beeld vormen of het werken op een begraafplaats nou echt ‘een mannenzaak’ is of dat vrouwen dit werk ook prima kunnen. De foto’s laten het zien, werken in het groen kan prima door vrouwen gedaan worden. Behalve het werken in het groen kon Fiona ook zien hoe er een gedenkblad aan de gedenkboom werd geplaatst en een asbijzetting in de urnenvijver plaatsvond. Ook vrouwen kunnen met een waadbroek de urnenvijver in was haar conclusie en als het gaat om omgaan met emoties of verdriet is het juist een pluspunt als een team divers is!”

Fiona hoopte dat het een afwisselende buitendag zou zijn waar je nu eens kunt zien wat er nou precies gebeurt op een werkdag op de begraafplaatsen. Dat is heel goed gelukt want behalve de handen uit de mouwen steken in het groenonderhoud, was er ook tijd om met het team kennis te maken tijdens de koffiepauze en de lunch. Fiona: “Uit de eerste hand horen van de medewerkers zelf waarom de begraafplaatsen de mooiste werkplek van Haarlem is, werkt toch het beste.”

Ilse van der Meer kijkt tevreden op de dag terug. “Fiona vond de dag leerzaam én gezellig! Hier sluiten we ons als team volledig bij aan. Voor ons als team was het goed om van Fiona suggesties te krijgen hoe we als team in de toekomst diverser kunnen worden onder andere door meer vrouwen op de werkvloer!”

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie