Afbeelding
Eigen Foto

Eerste paal van duurzaam IKC de Wijde Wereld geslagen

Onderwijs

HAARLEM Afgelopen week is de eerste paal de grond ingegaan voor de vernieuwing/renovatie van basisschool De Wijde Wereld in Schalkwijk. Onder toeziend oog van de directeur van de school, Sanne Groot, en de bestuurders van stichting Spaarnesant en Hero kinderopvang hebben drie leerlingen van de school de heimachine in werking gezet. 

Architect Daan Josee van bureau Kristinsson heeft een uniek duurzaam plan gemaakt, waarin de afgeschreven houten school uit 1978 wordt voorzien van een nieuwe buitenkant op basis van een duurzaam Fins houtsysteem. Er komt een extra bouwlaag bij en een nieuwe entree. Waar mogelijk wordt er circulair gebouwd door gebruik te maken van de bestaande materialen en het gebouw wordt gasvrij door op het dak PVT-panelen te plaatsen die naast energieopwekking ook voor verwarming en koeling gaan zorgen. 

Het bouwproces is afgelopen november gestart met gedeeltelijke sloop van de school. Bouwbedrijf KernBouw is verantwoordelijk voor de uitvoering en start, vanwege de huidige veiligheidseisen, met het slaan van maar liefst tachtig extra palen waarvan afgelopen week de eerst de grond in ging. De gemeente Haarlem financiert de bouw en het project heeft vanwege de houtbouw en het hoge duurzaamheidsgehalte landelijk al veel publiciteit gekregen.

Doel is te komen tot een 12-klassig Integraal Kindcentrum (IKC) met basisschool, kinderdagverblijf, peuteropvang en buitenschoolse opvang. Een mooie samenwerking tussen Hero kindercentra en Spaarnesant waarbij alle kinderen tussen de 0 en 13 jaar een passende plek vinden en zich ten volle kunnen ontwikkelen. Het kindcentrum belooft een parel te worden in de wijk, waar ook de transformatie plaatsvindt van kantoren aan de Schipholweg naar woningen en de renovatie van het winkelcentrum. Eind 2022 is de oplevering gepland en is Haarlem een prachtig duurzaam IKC rijker.

Afbeelding
advertentie