Afbeelding
pr

1500 leerlingen aan de slag met techniek op Tech your Talent en de Pet Haarlem Techniekdag

Onderwijs

HAARLEM Leerlingen enthousiasmeren voor techniek, daar kunnen we natuurlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Ruim 500 leerlingen uit het VMBO en ruim 1000 leerlingen van groep 8 van basisscholen in Haarlem en omstreken waren op woensdag 23 maart en donderdag 24 maart te gast in de 3D Makers Zone voor het Tech your Talent en het Promotie Event Technologie (Pet) Haarlem. Op donderdag bezocht Gedeputeerde Ilse Zaal het evenement. “Dit is zo belangrijk. Zoveel workshops, zoveel mogelijkheden voor leerlingen om iets te ervaren dat hen helpt bij hun schoolkeuze.”

Tekort aan personeel in techniek, ict en wetenschap. De kranten staan er bol van. De baankansen na het volgen van een opleiding in de techniek of technologie zijn dan ook hoog. Sterk Techniek Onderwijs, Stichting PET Events, A+O Metalelektro, regionale technische bedrijven en de gemeenten Haarlem en Heemstede hebben daarom zich verenigd in een tweetal dagen voor de promotie van techniekberoepen. In uiteenlopende workshops verdeeld over de 7 werelden van technologie werd een tip van de ‘toekomstsluier’ opgelicht. De leerlingen kregen zo de mogelijkheid om op laagdrempelige wijze kennis te maken met een beroep in techniek of ict. 

KENNIS MAKEN MET Alle leerlingen werden in drie rondes verdeeld over verschillende workshops. Iedere leerling heeft op die manier op zeer uiteenlopende wijze kennis kunnen maken met techniek. In de workshops was aandacht voor hoe werkt programmeren. Hoe zorg je ervoor dat de schakeling van een lamp werkt? Hoe werkt zonne-energie? Een kijkje in de wereld van installatietechniek en transport en logistiek. Wat kun je doen met 3D Printing en welke technologie bestaat er in de maritieme wereld. Natuurlijk was er ook aandacht voor de klassieke techniek zoals timmeren, zagen of lassen en er werd dan ook druk geknutseld. 

Naast de verschillende opleidingen die aanwezig waren, lieten ook de bedrijven zoals Installatiewerk Noord-Holland, Alliander, I-MOR, Rekenwinkel, Multi 3D Print, Spaarnelanden, Rode Kruis, en Bouwmensen Midden-Holland zich zien. ‘De leerlingen zijn nog zo enthousiast. ‘Dit voelt niet als les maar als spelen, hoorde ik er een zeggen’ aldus een van de workshopgevers.

De onderwijsassistent van Nova College Campus Haarlem waren aanwezig om de leerlingen te ontvangen en te begeleiden. Zij deden ook hun uiterste best om de leerlingen een goede indruk te geven van wat techniek precies inhoudt’. De studenten van de opleiding Orde en Veiligheid zorgden gelijktijdig voor een goed en veilig verloop van deze drukke dagen.

NATIONAAL TECHNIEKPACT Onderwijsinstellingen, werkgevers, werknemers, topsectoren, studenten, regio’s en het Rijk, hebben het Nationaal Techniekpact 2020 ondertekend met als doel meer technisch geschoold personeel op te leiden en voor elkaar te krijgen dat meer studenten (jongens én meisjes) kiezen voor bèta studierichtingen. 

Het pact volgt drie lijnen:
- Kiezen voor techniek/wetenschap
- Leren in de techniek/wetenschap
- Werken in de techniek/wetenschap

Het Primair Onderwijs richt zich niet direct op het maken van deze toekomstige studiekeuzes, maar wel op het ontwikkelen van het talent van leerlingen. En in het VO is een studiekeuzemoment natuurlijk al wel in de nabije toekomst daar. De nieuwsgierigheid die leerlingen van zichzelf in zich hebben moet gestimuleerd en bevorderd worden zodat zij een onderzoekende en ondernemende leerhouding ontwikkelen en blijven houden. Met deze leerhouding kunnen zij ontdekken waar hun talenten liggen en bepalen welke studierichting het beste bij hen past. Om te kunnen ontdekken is een breed aanbod aan voor beelden en ervaringen nodig, want “onbekend blijft onbemind”.

Afbeelding
advertentie
advertentie