
Wijnand Burger: Hebben jullie geen belangrijkere dingen te doen?
Journalist Wijnand Burger schrijft op regelmatige basis columns voor het Haarlems Weekblad en de Heemsteedse Courant. Onder de titel 'Zijn ze nou belazerd?' gaat hij in op actuele ontwikkelingen, die zich veelal in Zandvoort afspelen. Dit keer gaat hij in op de commotie die ontstaan is rondom de nieuwe toegangsweg naar het Zandvoortse circuit.
Als bezoekers aan de Formule 1 in Hoofddorp moeten parkeren en dan met de bus naar Zandvoort moeten komen, dan begrijp ik niet dat die paar (550) auto’s van de bezoekers van een ander evenement op het circuit, niet gewoon even de hoofdingang kunnen nemen. Als ze via de Zeeweg komen, hoeven ze maar een klein stukje om te rijden. Daarom is het onbegrijpelijk dat zoveel commotie is ontstaan over de nieuwe toegangsweg van het circuit. D66, GroenLinks, OPZ en PVV stellen dat ze 450.000 euro alleen beschikbaar hebben gesteld om de komst van de Formule 1 mogelijk te maken. Het college en de overige politieke partijen menen dat er geen voorwaarden aan verbonden waren en dat er ook 50 maal gebruik van de weg gemaakt kan worden voor andere evenementen.
Natuurlijk ga je dan even kijken in de raadsstukken wie gelijk heeft. In het raadsbesluit van 26 maart 2019 gaat het alleen maar over de Formule 1. Er zijn twee punten: “het Faciliteren van een (terugkerend) Formule 1 evenement en: Aansturen op economische, maatschappelijke en sociale spin-off van het evenement (dus Formule 1) voor heel Zandvoort, passend bij de structuur visie Parel aan zee en Concept Visie Kustzone”. Lekker makkelijke ambtenaren taal! Nergens staat iets over die 50 andere evenementen. Ook bij het raadsbesluit van 29 oktober 2019 wordt er alleen over de Formule 1 gesproken. Pas in februari 2020 beslist het college dat de weg ook voor andere evenementen gebruikt mag worden. In de gemeenteraad is er dus nooit over gesproken.
Nu kan je ook zeggen dat nergens staat dat ander gebruik van de weg verboden is. Het college schermt met een aangenomen omgevingsvergunning, die vijftig dagen commercieel gebruik zou toestaan. Maar er is ook nog zoiets als actieve informatieplicht van het college aan de raad. Ze hadden het gewoon moeten melden. Dus juridisch ligt het algemeen gebruik van de weg ingewikkeld.
In de raadsvergadering werd gezegd dat wethouder Ellen Verheij niet in resultaten onderhandelt maar in consensus. Dat betekent dus in gewoon Nederlands dat ze niet opgewassen is tegen die circuitjongens. Dat is geen schande. Als je die gasten een vinger geeft, nemen ze je hele familie, je huis en alles wat daarbij hoort. Geen wonder dat ze zo’n amendement aan haar broek krijgt. Verheij is de weg letterlijk en figuurlijk even kwijt. Haar ambtelijke ondersteuning uit Haarlem mist duidelijk de politieke gevoeligheden die in Zandvoort spelen. Bluijs en Berendsen zijn evenwichtige bestuurders. Moeten ze daar nou het college op laten sneuvelen? Zelfs de provincie is tegen het meervoudig gebruik van de weg. Moeten ze zich dan zo kinderachtig opstellen en het als wantrouwen van het college beschouwen?
Hoe nu verder is de vraag? De ondernemersverenigingen, strandpachters tot Vereniging van Bedrijventerreinen roepen het college op, aan te blijven in verband met de coronacrisis. Maar staatsrechtelijk zou ontslag van de wethouders moeten volgen. Het CDA brengt zwaar geschut in stelling op hun site. Ze vinden het amendement in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, in het bijzonder het vertrouwensbeginsel, het rechtszekerheidsbeginsel en het zorgvuldigheidsbeginsel. Ze schrijven ook nog op hun site: “U vraagt dan ook volledig terecht: Hebben jullie geen belangrijkere dingen te doen?”
Ja, CDA en college, als je het amendement dan niet zo belangrijk vindt, voer het dan uit. Laat de racefans een klein stukje omrijden en ga over tot dingen die wel belangrijk zijn. Zoals de strandpachters, de middenstanders, de ZZP’ers en andere bedrijven door de corona crisis helpen.
Wijnand Burger