Afbeelding
Eigen Foto
Column

Stem in de Stad: ‘We proberen verbinding te houden’

Overig

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Evelien van Duin, vrijwilliger op de postkamer.

De gelauwerde film ‘Hors Normes’, die begin dit jaar te zien was in de Haarlemse Filmschuur, gaat over de joodse Bruno en de islamitische Malek, die in Parijs jongeren uit achterbuurten, met wie weinig aan te vangen is, een groep zwaar autistische jongeren laten begeleiden. Bruno runt al tientallen jaren een opvang voor autistische mensen die nergens anders terecht kunnen. Wanneer zelfs ziekenhuizen en zorginstellingen het niet meer zien zitten, neemt Bruno ze op. Hij weigert niemand.

De film laat zien dat wanneer mensen - in dit geval de autistische kinderen en de randgroepjongeren - elkaar zonder oordelen ontmoeten, er dingen kunnen ontstaan die niemand meer voor mogelijk had gehouden. Ook bij Stem in de Stad staat de ontmoeting tussen mensen centraal. Sommige gasten willen in het Aanloopcentrum rustig een kopje thee drinken, terwijl anderen willen delen wat er in hun hoofd omgaat. En soms is er dan opeens verbinding tussen mensen, een vonk waar je niet meer op gerekend had. Tussen vrijwilligers en gasten, tussen vrijwilligers, tussen gasten onderling. Ik ervoer dat tijdens herdenkingsdiensten voor gasten die geen nabestaanden hadden, tijdens een interreligieus festival, maar vooral gewoon aan de koffietafel en post uitreikend aan de mensen die een briefadres hebben bij onze organisatie.

Bij Stem in de Stad zijn er mensen die je missen als je een tijdje uit beeld bent. Voor sommige mensen is nu juist dat ene contact, die ene persoon die je mist, reden om door te gaan, reden om het leven niet als zinloos te ervaren. Ook tijdens corona, zijn we – in aangepaste vorm – doorgegaan. We hebben afhaalmaaltijden uitgereikt aan mensen die dat nodig hebben, en post verstrekt aan mensen die geen eigen adres hebben. Zoomen en beeldbellen via Microsoft Teams is immers vaak niet mogelijk met onze doelgroep. We proberen op alle mogelijke manieren verbinding met elkaar te houden. Juist nu.

Everdien van Duin, vrijwilliger postkamer

advertentie
advertentie