
Wijnand Burger: ‘Hopelijk gaat wethouder Van Haeften zelf ook excelleren’
Zijn ze nou belazerd?
Journalist Wijnand Burger schrijft op regelmatige basis columns voor het Haarlems Weekblad en de Heemsteedse Courant. Onder de titel ‘Zijn ze nou belazerd?’ gaat hij in op actuele ontwikkelingen, die zich veelal in Zandvoort afspelen.
Wethouder Raymond van Haeften zegt bij zijn aantreden: “Ik ben een sociaal intelligente verbinder, die weet waar hij voor staat, maar die ook voldoende statuur heeft om anderen ruimte te bieden om te excelleren.” Dan verwacht je natuurlijk wel wat. Lang hoefden we er dan ook niet op te wachten. De PVV constateerde dat iedereen kon tanken bij het nieuwe tankstation op het circuit. Afgesproken was dat daar alleen getankt mocht worden door de coureurs van het circuit. Anderen mochten dit tankstation niet gebruiken om geen oneerlijke concurrentie te veroorzaken voor de overige Zandvoortse pomphouders.
Maar natuurlijk werd er al spoedig veel getankt door andere auto’s en brommers. Toen de PVV vroeg hoe de wethouder dit op ging lossen, antwoordde Van Haeften: “De slagboom van het circuit dient gedurende de hele dag in werking te zijn” De PVV greep de ruimte om te excelleren en riep: “Maar er is helemaal geen slagboom bij de ingang van het circuit.”
De standplaatshouders op de boulevard zijn drie jaar bezig om een vergunning te krijgen hun mobiele visverkoopwagen om te zetten in een vaste kiosk. De voordelen zijn legio. Automobilisten worden niet meer opgehouden op de boulevard bij het aan- en afrijden van hun verkoopwagens. Maar het belangrijkste is natuurlijk de milieuwinst. De vervuilende tractoren hoeven niet twee maal daags hun verkoopwagen van en naar de boulevard te rijden. Staat er niet in het coalitieakkoord: “We werken aan een schone groene en duurzame uitstraling van Zandvoort?” Nu wil de gemeente de Curiedriehoek ontwikkelen.
‘Vis van Floor’ en ‘Kroonvis’ hebben hun bedrijf in dat gebied. Ze moeten verplaatsen voor de nieuwbouw van woningen. Ze zijn daar over in gesprek met de gemeente. Als ze een kiosk op de boulevard mogen zetten, hebben ze een kleiner bedrijf op een andere locatie nodig. Ze moeten dus weten waar ze aan toe zijn. In het laatste gesprek met de gemeente kregen ze te horen dat er nu ineens een positieve grondhouding van het college is ten aanzien van het realiseren van kiosken. Nu ineens wel dus. Maar ja, aan een positieve grondhouding heb je niet zoveel. De visbedrijven trapten daar niet in en schorten hun besprekingen bij de nieuwbouwontwikkeling op. Ze wilden eerst zekerheid. Excellent handelen van de visbedrijven.
De wethouder economie, die over standplaatsen gaat, heeft het na drie jaar doorgespeeld naar de wethouder die over de Metropoolboulevard gaat. Die vindt het weer niet onder zijn portefeuille vallen en vervolgens schrijft wethouder Van Haeften dat hij kennis neemt van het feit dat de twee visbedrijven de besprekingen over de herontwikkeling van de Curiedriehoek stop zetten. “Maar opschorten is niet stopzetten,” schreven de visbedrijven terug. “We willen alleen niet van het kastje naar de muur gestuurd worden.” Van Haeften heeft dus voldoende statuur om anderen te laten excelleren. Binnen een week had hij een hekwerk voor de ingang van het circuit geregeld. Hopelijk is hij dus niet te bescheiden en gaat hij zelf ook excelleren.