Wethouder Raymond van Haeften inspecteert het kunstwerk
Wethouder Raymond van Haeften inspecteert het kunstwerk wijnand burger

Plastic Kasteel tegen roekeloos gebruik plastic

Overig

Zandvoort Slechts 10 procent van al ons plastic wordt hergebruikt. Dat is vreemd want plastic is niet kapot te krijgen. Toch wordt het te veel gebruikt als wegwerpmateriaal en zo ontstond langzaamaan een regelrechte natuurramp. Het bekendst is de drijvende plastic soep in onze oceanen. Maar ook onze stranden liggen vol met plastic. Aangespoeld uit zee of achteloos achtergelaten voorwerpen van strandgangers.

Stichting Juttersgeluk probeert dit milieuprobleem aan te pakken. “Dagelijks maken wij juttochten over het strand en rapen daarbij zoveel mogelijk zwerfafval op,” zegt Suzanne Klaassen. Samen met Lonneke Wejden geven ze leiding aan de stichting. “We maken voor onze juttochten gebruik van vrijwilligers en mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Zo dient de stichting een dubbel doel. Enerzijds een schoner milieu en anderzijds geeft de stichting personen die om wat voor reden dan ook geen regulier werk (kunnen) doen, een kans mee te doen in de maatschappij. Ons doel is mensen bewuster maken van het gebruik van plastic en aanzetten tot een duurzame levenswijze.”

In het atelier in Overveen worden leuke producten gemaakt van het gevonden plastic. “Een 100% circulair zeeppakketje tegen verspilling. Een zeepbakje van strandafval, een olijfzeepje van reststroom olijfolie en een wikkel van gerecycled papier met weidemix zaadjes.” De producten zijn te koop in het Zandvoorts Museum, bezoekerscentrum Kennemerduinen en nog veel meer adressen.

Het kasteel ‘Plastic Kingdom’ dat in samenwerking met kunstenaar Ab Esenbrink gemaakt is, wordt op donderdag 19 november onthuld door wethouder Raymond van Haeften. “Ik vind het bijzonder dat dit allemaal op het strand is opgeraapt,” zegt de wethouder. “Het is gelukkig niet in de zee terecht gekomen en er is een mooi kunstwerk van gemaakt.”

Het kasteel ‘Plastic Kingdom’ is 2,5 meter hoog en bestaat uit allemaal op het strand gevonden stukjes plastic en kinderschepjes en vormpjes. Het kasteel is tot eind januari te bezichtigen op het Gasthuisplein voor het Zandvoorts Museum en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Zandvoort en het Zandvoorts Museum.

Wijnand Burger

.

advertentie
advertentie