Elly Mulder.
Elly Mulder. Eigen Foto
COLUMN

Van ‘Dry January’ naar de daklozenopvang

Overig Column

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan straatpastor Elly Mulder.

Januari is vaak de maand om goede voornemens in de praktijk te brengen. Stoppen met roken, afvallen, meer sporten. Zelf doe ik aan ‘Dry January’ - een maand lang geen alcoholdrinken - en dat valt eigenlijk best mee. Maar voor sommige mensen is het moeilijk om te stoppen met het gebruik van ‘genotsmiddelen’, zoals alcohol of drugs. Bijvoorbeeld mensen ‘van de straat’, de groeiende groep dak- en thuislozen. Omdat een verslaving soms al lang bestaat. Of omdat het een dekmantel is voor andere problemen die moeilijk op te lossen zijn.

Iemand vroeg: ‘Maar daklozen zijn toch niet allemáál verslaafd?’ Zeker niet! Maar helaas is drugsgebruik in de daklozenwereld wel een groot probleem. Met soms verschrikkelijke gevolgen. Onlangs overleed een dakloze man die ik regelmatig sprak aan de gevolgen van ‘slechte’ drugs. Drugs met gifstoffen erin. Als straatpastor sta je dan met lege handen. Het enige dat ik kan doen, is mensen ‘van de straat’ waarschuwen dat er rotzooi in omloop is. En hen op het hart drukken om voorzichtig te zijn.

Laatst sprak ik een ervaringsdeskundige die mij zeer dierbaar is. Iemand die dakloos en verslaafd was, maar zichzelf heeft teruggevochten naar een normaal bestaan. Hij zei: ‘Ik heb de daklozenwereld van binnen gezien. Daarom geef ik nooit geld aan zwervers. Omdat ik niet wil bijdragen aan de drugsindustrie die eigenlijk een oorlogsindustrie is’. Ik vond het een heftige uitspraak. Iets om over na te denken. Maar wat nu als je geen geld wilt geven, maar je wilt mensen toch helpen? Goede vraag. Nou, dan kun je bijvoorbeeld contact opnemen met Stem in de Stad. Wij kunnen ervoor zorgen dat jouw hulp op de goede plek terecht komt. Omdat ook wij de daklozenwereldgoed kennen. Op gepaste afstand maar met liefde, aandacht en zonder oordelen. Want goede voornemens volhouden is al moeilijk genoeg - laat staan leven met een verslaving op straat.

Elly Mulder, straatpastor

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie