Afbeelding
Eigen Foto
COLUMN

Huisdieren geven liefde en steun

Overig Column

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Hanneke Versluis, coördinator Geldzorgenvrij

Sinds eind 2013 ben ik actief als coördinator van Geldzorgenvrij in Haarlem. Uit de verhalen die ik al die jaren hoor wordt duidelijk dat het niet meevalt om tot armoede te vervallen. Het voelt dreigend als je financiële zekerheid wordt omgebogen naar onderwerp van héél veel stress en zelfs angst. Veel mensen sluiten zich dan af, gaan sociale contacten vermijden en houden hun sores achter hun voordeur verborgen.

De enige levende schepsels die totaal geen idee en oordeel hebben zijn hun geliefde huisdieren. Juist in deze situatie heeft men daar nog meer liefde en steun van. Regelmatig een rondje met de hond lopen is in een dergelijke situatie goud waard. Men blijft naar buiten gaan, bewegen en andere mensen uit de buurt ontmoeten. Tegen je kat of kanarie aankletsen klinkt misschien raar, maar kan erg veel steun bieden als depressieve gevoelens om de hoek komen kijken. Mijn oma dronk vroeger elke ochtend een kopje koffie samen met haar sijsje die dan wat koekkruimels kreeg. Gezellig!

Hoe erg is het als je naast alle stress van te weinig geld ook nog geconfronteerd wordt dat je dier ziek wordt en een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk is. Dat zijn rekeningen waar je met een flink inkomen al van kan schrikken. Dan maar niet doen, dan maar geen pillen of een dieet? Je dier laten inslapen, wat overigens ook al een flinke rekening geeft. De dagelijkse brokken gaan al af van het leefgeld wat niet gebaseerd is op het onderhouden van een huisdier(en).

Voor een dierenvriend een duivels dilemma. Soms bieden vrienden of familie nog wel eens steun om bijvoorbeeld gedurende een saneringstraject het betreffende dier financieel te adopteren.

Hoe fantastisch is het dat ik sinds kort als coördinator voor onze hulpvragers een bijdrage in de kosten kan aanvragen bij Stichting Dieren en Armoede. Het lijkt een simpel gebaar, maar voor de eigenaar en zijn dier is het écht goud waard!

Wilt u hier meer over weten neemt u dan contact met mij op. Ook als u deze stichting wilt steunen. Mijn contactgegevens staan op onze website www.geldzorgenvrij.nl.

Hanneke Versluis, coördinator Geldzorgenvrij

advertentie
advertentie