Everdien van Duin.
Everdien van Duin. Eigen Foto
COLUMN

‘Een nieuw jaar met nieuwe kansen’

Overig Column

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Everdien van Duin, vrijwilliger Postadressen.

Laten we hem Geraldo noemen. Hij kwam uit Zuid-Europa. Hoe hij in het koude Nederland verzeild geraakt was wisten we niet. Misschien waren er mensen binnen Stem in de Stad die het wel wisten, maar mijn collega en ik wisten maar weinig van de cliënten die we aan ons loket van de postkamer kregen. Dat ze een postadres nodig hadden, omdat ze voor korte of langere tijd geen eigen adres hadden. Dat was het eigenlijk.

Een paar maanden voor Corona in Nederland aan kwam, waren we Geraldo kwijt. We vroegen ons af waar hij zou zijn, of het goed met hem ging. En toen we later, door corona, niet meer als vrijwilliger naar Stem in de Stad konden komen om de post uit te reiken, konden we niet anders doen dan hopen dat hij deze ingewikkelde tijd veilig zou door komen.

In september vorig jaar werd gevraagd of ik wilde terugkomen als vrijwilliger Postadressen. Ik deed het graag. Helaas mag er maar één cliënt tegelijk het pand binnen en het altijd zo drukke Aanloopcentrum is gesloten voor gasten en vrijwilligers, dus heel gezellig is het niet. Eerlijk gezegd: het is helemáál niet gezellig zonder al deze mensen.

“Hello, how are you?”, klonk het een paar weken terug. Daar stond Geraldo. Hij vertelde dat het goed met hem ging en dat hij voor de maatschappelijk werker kwam. Hij wilde me een hand geven, maar realiseerde zich direct dat dat niet meer mocht. Dus deden we allebei een beetje onhandig de boeddhistische groet. Hij zei in het Nederlands: ‘De beste wensen!’ Het was al half januari, maar eigenlijk hadden maar weinig mensen mij een goed 2021 gewenst. Ikzelf had het ook maar een beetje overgeslagen. Alsof ik het toch niet echt geloofde. Maar nu zei ik terug: ‘Ook voor jou de beste wensen. Dat het een mooi jaar mag worden.’

En ik merkte dat ik er voor het eerst weer in geloofde. Het gaat een jaar worden met nieuwe kansen. De beste wensen!

Everdien van Duin, vrijwilliger Postadressen.

advertentie
advertentie