Afbeelding
Eigen Foto
COLUMN

‘We zien door corona wat echte nood is’

Overig Column

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Marleen Wijdeveld, coördinator Ontmoeten en Inspireren .

Zullen we het er een keer niet over hebben? Over … u-weet-wel! Ik had het me echt voorgenomen en toch, je ontkomt er haast niet aan, hoe vervelend dat ook is. Het virus heeft niet alleen mensen geïnfecteerd, maar de hele samenleving en dus ook Stem in de Stad. Deze week is het een jaar geleden dat bij onze organisatie het besluit moest vallen om het Aanloopcentrum voorlopig te sluiten. Voorlopig, want het Aanloopcentrum voor langere tijd dicht doen, leek ondenkbaar. Leek, inderdaad. Het ondenkbare werd denkbaar en het Aanloopcentrum ging op slot voor langere tijd.

Inmiddels hebben we verschillende varianten gehad tussen het AC helemaal gesloten en het AC helemaal geopend. Het was steeds een zoeken naar wat kan en mag en verantwoord is onder de gegeven omstandigheden. En met vertrouwen in elkaars deskundigheid en in goed overleg met de gemeentelijke instanties kunnen we als Stem in de Stad nu zelf bepalen welke mensen gebruik mogen maken van onze voorzieningen. En eerlijk is eerlijk, naast het ongemak en de frustratie voor, op de eerste plaats, de bezoekers en de vrijwilligers, heeft het afgelopen jaar ook bijzondere dingen gebracht.

Als gevolg van deze ellendige situatie zijn we nog beter in gaan zien wat echte nood is en hoe we nog meer aansluiting kunnen vinden bij de mensen die ons nodig hebben. En niet alleen wij, als medewerkers van Stem in de Stad. Ook de ondernemers in het centrum van Haarlem weten ons, ondanks hun eigen inmiddels vaak kwetsbare situatie, nog steeds te vinden en ontwikkelen initiatieven die laten zien dat er werkelijk wordt meegeleefd met de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. Zo werden er oliebollen gebakken en stamppotjes gemaakt én uitgedeeld, kunnen we wekelijks brood en krentenbollen ophalen en wordt er soep gekookt en verschijnen de heerlijkste koekjes uit de ovens.

Nog dagelijks worden er slaapzakken en tentjes gebracht, warme mutsen en shawls, handschoenen, nieuw ondergoed en zelfs jassen. Het is hartverwarmend om mee te maken. Laten we hopen dat we met elkaar de samenleving weer gezond maken en dat er een einde komt aan deze ingrijpende maatregelen. Waar zeker een einde aangekomen is, is mijn dienstverband bij Stem in de Stad. Over vijf weken ga ik genieten van mijn pensioen. Dat betekent dat dit mijn laatste column is, maar ik ben ervan overtuigd, dat de continuïteit van dit inkijkje in onze organisatie door mijn toekomstige opvolger en collega’s gewaarborgd is! Het ga u goed!

Marleen Wijdeveld, coördinator Ontmoeten en Inspireren

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie