Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz Eigen Foto
COLUMN

Stem in de Stad: ‘In tijden van crisis wordt alles zacht’

Overig Column

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst OM de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan coördinator Kalle Brüsewitz.

‘Waarom krijgt hij wel een tegoedbon en ik niet?’ Ik zucht diep en leg het nog één keer uit. Halverwege mijn uitleg val ik stil. Ik realiseer me dat dingen zijn veranderd. Dit gaat niet over een bon. Dit gaat over grotere dingen.

We zijn een jaar verder. Toen we een jaar geleden zo goed en zo kwaad als het ging probeerden te doen wat we konden kwamen er uit alle hoeken en gaten mensen die wilden helpen. Wij als collega’s, organisaties die bij elkaar aan tafel zaten waar dat nooit eerder lukte, veel van onze gasten, iedereen. Er kwam hulp. Mensen zongen liedjes op het balkon, mensen hielpen elkaar met boodschappen doen, mensen zorgden voor elkaar. In tijden van crisis wordt alles zacht. Zielen worden zacht, de mens wordt zacht.

Toen was er tijd. En nog meer tijd. Het duurde steeds langer. Van al het zachte werden happen afgenomen. Er bleven mensen over, er bleven mensen helpen. Gelukkig, maar de sfeer werd minder tolerant. De lontjes werden korter, langzaam kwam er minder ruimte voor veerkracht en van incasseringsvermogen bleef weinig over. Zacht werd hard. Steeds harder.

‘Kom even zitten, laten we even stil zijn. Ik gun je een bon, maar dit gaat niet over die bon, wat is er aan de hand?’ Hij sputtert nog wat door over een bon voor hij helemaal leegloopt over vrienden die er niet voor hem zijn, corona, de politiek en het leven in het algemeen. ‘Iedereen is zo hard geworden. De rek is er uit. Bij iedereen, ook bij mij,’ zegt hij wanhopig. ‘Wat kunnen we doen aan die hardheid,’ vraag ik. Hij denkt even na: ‘als iets hard is, kan je je eraan stoten, maar we kunnen ook de randen eraf vijlen en goed poetsen.’

‘Hou vol, hou vast. Zonder wrijving geen glans.’

Kalle Brüsewitz, coördinator

advertentie
advertentie