Vilja Machgielsen.
Vilja Machgielsen. Eigen Foto
COLUMN

Een foutje om bestwil

Overig

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Vilja Machgielsen, coördinator Ongedocumenteerden

Terwijl het in Den haag nog nazindert over de mogelijke leugen van onze minister president loopt er een nieuwe bezoeker ons spreekuur voor ongedocumenteerden binnen. Zijn verhaal rammelt en ik probeer de druk van de ketel te halen door hem gerust te stellen. Hij hoeft echt niet alles tegen mij te vertellen, maar hoe meer ik weet, hoe beter ik kan helpen.

Niet zelden word ik gevraagd of ik alle verhalen geloof, of mensen wel alles vertellen of de juiste dingen zeggen om maar hulp te kunnen krijgen. De schokreactie is groot wanneer mijn antwoord is, dat ik ervan uit ga dat al onze bezoekers iets achter kunnen houden. Want dat mag.

Jij en ik leggen ook niet altijd meteen onze hele ziel op tafel wanneer we iemand voor het eerst tegen komen. We hebben de luxe dingen voor onszelf te mogen houden. En wie zegt hoe ik zelf zou reageren wanneer ik al maanden of zelfs jaren in een overlevingsstand heb moeten leven, waarin ik veel mensen niet heb kunnen vertrouwen en feiten en informatie soms wat wazig zijn geworden of zelfs verdrongen.

Het probleem voor veel van onze bezoekers van het spreekuur is dat wanneer zij eenmaal hun verhaal hebben gedaan bij de instanties, hiervan een dossier wordt opgebouwd. Een groot dossier met antwoorden op heel veel en uiteenlopende vragen. En wanneer blijkt dat hier iets niet helemaal klopt, wanneer je je iets niet goed hebt herinnerd, omdat dat nog niet lukte of omdat je dat niet durfde volgt een snelle afwijzing. Het leveren van bewijs en onderbouwing is een lang en taai traject en moeilijk te leveren wanneer je net je hoofd boven water houdt tussen wal en schip.

Dan is het fijn als je ons eerst mag leren kennen, tot rust mag komen, je verhaal mag doen en erop terug mag komen. En als het dan toch een keer fout is gegaan zou ik in de woorden van onze minister president willen spreken: “Ik hoop dat wij een land hebben waar mensen ook nog fouten mogen maken.” (quote uit het debat van 31 maart 2021)

Vilja Machgielsen, coördinator Ongedocumenteerden

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie