Joost van den Bogert.
Joost van den Bogert. Eigen Foto
COLUMN

Luisteren naar gevaarlijke verhalen

Overig Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Joost van den Bogert, pastoraal manager.

Daar liepen ze dan, van de Grote Markt naar het Stedelijk Gymnasium, vier mannen, wandelend in de ochtendzon. Zo op het oog een heel normale zaak. Tot je ontdekt wie ze zijn en wat ze doen. Drie zijn er aan het woord, de vierde luistert. Zo vertelt Bustan over het gevaar in Syrië dat hij ontvluchtte en de hulp die hier in Nederland nodig was voor zijn zoon. Of Edo, die op een onverwacht moment het dak boven zijn hoofd kwijtraakte en heel eerlijk praat over de schaamte die daarbij kwam kijken. Dan Marcel, die zijn geliefde plots moest begraven, daarna meteen zijn huis uit werd gezet en uitlegt hoe de nachtopvang daarna een tijdje zijn plek was. En de luisteraar? Die heet Jos – Jos is toevallig ook de burgemeester, maar vanochtend is hij vooral mens, medemens.

Ik zag op dat moment de droom van Stem in de Stad eventjes werkelijkheid worden. De burgemeester nam de tijd voor de verhalen van mensen die het niet makkelijk hebben gehad in hun leven. Zo kwamen op die zaterdagochtend die vier mannen die je niet bij elkaar zou verwachten tóch samen. Mensen met heel verschillende verhalen blijken namelijk meer met elkaar te delen dan je denkt. We zijn toch allemaal mens, van vlees en bloed, met verlangens en angsten, met ons onderweg zijn en onze eenzame momenten. Daar waar die verhalen klinken, komt er ruimte voor liefde, troost, humor, irritatie, rechtvaardigheidsgevoel – voor gemeenschap.

Sinds dit voorjaar mag ik als pastoraal manager bij Stem in de Stad meeluisteren naar verhalen zoals die van Bustan, Edo en Marcel. En u bent uitgenodigd om mee te luisteren naar deze verhalen, twaalf in totaal. Ze zijn verspreid door de stad te vinden, achter een QR-code op een stoeptegel. Maar ik wil u ook waarschuwen, want het luisteren naar deze verhalen is niet zonder risico. Het zijn namelijk verhalen die niet alleen maar informeren, is mijn ervaring – ze zijn zelfs een beetje gevaarlijk. Het luisteren naar de audiotour maakt namelijk iets los, op die plek binnenin mij, die ik mijn ziel noem. De uitnodiging staat, neem dat risico en laat de verhalen klinken.

Joost van den Bogert, pastoraal manager

advertentie
advertentie