Afbeelding
Eigen Foto
COLUMN

Vrijwilliger worden helpt tegen eenzaamheid

Overig Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Everdien van Duin, vrijwilliger in de postkamer.

In een interview met de (tot voor kort Bloemendaalse) predikant Ad van Nieuwpoort vertelde emeritus hoogleraar Jenny Gierveld over wat de beste manier is om eenzaamheid tegen te gaan. Mensen die zich bijvoorbeeld na een groot verlies eenzaam voelen, kunnen het beste met een groepje gelijkgestemden iets doen voor hun medemens, zei ze. Elke week op dezelfde plek met dezelfde mensen vrijwilligerswerk doen voor mensen die het minder hebben dan zijzelf. Dat is een wetenschappelijk bewezen manier die tot minder eenzaamheid leidt.

Bij Stem in de Stad werken vrijwilligers en teamleden vaak in groepjes met elkaar. Er wordt koffie gedronken en lief en leed uitgewisseld. Vaak al jarenlang. Samen bemensen ze het Aanloopcentrum, de postkamer, geven ze Nederlandse les of verstrekken ze maaltijden. En dat doen ze niet alleen voor de doelgroep. Dat doen ze ook voor zichzelf.

Want iets met elkaar doen, leidt tot vriendschap. Je komt thuis met een voldaan gevoel: je hebt niet in je luie stoel gezeten, je hebt werkelijk iets gedáán. En volgende week op dezelfde tijd ga je dat weer doen.

Het afgelopen jaar was dan ook best zwaar. Ook voor vrijwilligers. De doelgroep van Stem in de Stad is niet een doelgroep die je per definitie via beeldbellen bereikt en de vrijwilligers onderling begonnen ook niet in maart 2020 massaal met elkaar te ‘zoomen’. Er was dus rouw. Want er werden van de een op andere dag vriendschappen afgebroken, sociale relaties verstoord.

Ondertussen zijn we met horten en stoten weer begonnen. Vrijwilligers zijn gevaccineerd en durfden het weer aan om terug te komen, met inachtneming van de Corona-regels. Er werden heel voorzichtig vrijwilligersmiddagen gehouden waar we elkaar weer konden ontmoeten. Het was een feest van herkenning.

Voelt u zich ook eenzaam en wilt u ertoe doen? Word - als het straks weer kan - vrijwilliger. Ga met anderen iets doen. En doe dat dan ook elke week. Ga tuinieren, helpen in een verpleeghuis, brieven schrijven voor Amnesty. Leg u vast voor elke woensdagochtend of vrijdagmiddag. Ik verzeker u: u wordt er een blijer mens van. Het is een voorrecht als het weer kan. Want als ik een ding heb geleerd van het afgelopen jaar is het: we hebben elkaar nodig. Meer dan ooit.

Everdien van Duin, vrijwilliger postkamer

advertentie
advertentie