Afbeelding
Eigen Foto
COLUMN

Met mijn ogen geopend

Overig

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Joshua Baumgarten, coördinator Ontmoeten.

“Haarlem Town, ik dacht dat ik je al goed kende, maar de laatste tijd heb ik je nog zo veel beter leren kennen”.  

Sinds kort werk ik bij Stem in de Stad. Een baan waarbij ik dagelijks contact leg met de mensen in Haarlem die om de een of andere reden aan de zijlijn van onze samenleving terecht gekomen zijn. Deze baan vraagt van mij om er voor deze mensen te zijn, ze te laten weten dat ze gezien, gehoord en serieus genomen worden, net als iedere andere Haarlemmer in ons Haarlem Shuffle.

Het overgrote deel van de mensen die ik dagelijks ontmoet, wil precies hetzelfde als wij allemaal. De meesten van ons, hebben niet te maken met allerlei onderliggende problematiek, die het leven zoveel lastiger en ongemakkelijk maakt. De meesten van ons hebben een huis, schone kleding, goed te eten en een veilige plek om ‘s avonds in slaap te vallen. Nu weet ik: voor sommige Haarlemmers zijn deze basisvoorzieningen een luxe.

Sinds kort besef ik dat een aantal stabiele factoren in een mensenleven, niet alleen essentieel zijn voor het individu, maar ook voor de samenleving als geheel. Toegeven dat je zo weinig hebt, dat je gebruik moet maken van de voorzieningen voor kwetsbare mensen, is een bittere pil om te slikken. Dat ik nu de kans krijg om dagelijks mensen te ontmoeten die een leven creëren van bijna niets, heeft mij mijn ogen geopend.  

Ik zie dat de meeste mensen die hulp nodig hebben, niet gekozen hebben voor de situatie waarin ze verkeren. Toch zijn er ook mensen die wel degelijk voor deze levensstijl kiezen. Het leven in deze zogenaamde vrije wereld gaat over keuzes maken. Maar wanneer je keuzes moet maken met een vertroebeld brein, als er sprake is van een psychiatrische aandoening bijvoorbeeld of een verslaving, dan kan de realiteit van de omgeving een gouden kooi blijken. In onze geweldige stad Haarlem bekijken de meesten van ons de wereld vanuit een weldadige luxe positie, terwijl de mensen die zonder documenten en zonder perspectief op straat en in de opvang leven, komen vanuit een positie waarin ook de meest nobele Haarlemmer uit het veld geslagen zou zijn.

Joshua Baumgarten, coördinator Ontmoeten

advertentie
advertentie