Afbeelding
Eigen Foto

Hans Krol toont bibliobussen in het Kleinste Museum van Haarlem

Overig

HAARLEM Hans Krol verzamelde in vijftig jaar talrijke librariana, ook wel ’bibliothecariana’ genoemd. Spullen die op wat voor manier dan ook iets met een bibliotheek te maken hebben. Een deel daarvan is nu te zien in het Kleinste Museum van Haarlem.

De verzameling van Krol, waarmee hij in 1968 begon, omvat boeken, brochures, folders, zo’n 1000 ex libris, meer dan 10.000 boekenleggers, ruim 550 gravures, 9000 ansichtkaarten, 120 boeksimulanten, 175 leesbeeldjes, 1200 postzegels en 800 boekhandeletiketjes vanuit allerlei bibliotheken in de hele wereld. Hans verzamelt ook bibliobussen. Vooral die laatste staan centraal in het Kleinste museum van Haarlem.

Een bibliobus is een rijdende, vaak openbare, bibliotheek die rondrijdt in afgelegen gebieden om mensen in de gelegenheid te stellen te lezen. Van de model-bibliobussen bezit Krol er momenteel ongeveer 50. „De meeste uit Duitsland, enkele uit Engeland en de Verenigde Staten, drie uit Nederland en eentje uit Japan”, aldus Hans Krol.

Een blikje van een blbliobus© Hans KrolZijn eerste aanwinst ontving hij in 1969 in Ürgüp (Turkije) van de bibliothecaris/wijnfabrikant Mustafa Guzelgöz. Hij runde een ezel-bibliotheek. De boeken werden in kisten vervoerd per ezels in de dorpen van Capadocië. De in 2005 overleden bibliothecaris is met een straatnaam en drie standbeelden vereerd in de steden Ürgüp, Nevsehir en Istanbul.

Het idee van een rijdende bibliotheek werd voor het eerst uitgevoerd in Washington County in Maryland, Amerika. Daar werden in 1905 met behulp van paard en wagen voor het eerst boeken uitgeleend. Na de Eerste Wereldoorlog verbreidde dit verschijnsel zich verder over de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Batavia, waarbij het niet alleen om uitleen, maar ook om verkoop van boeken ging.

De eerste echte boekenbus in Nederland is in 1947 in Nijmegen geïntroduceerd als omgebouwde Engelse kantinewagen. In 1951 reed ook in de buitenwijken van Haarlem een bibliobus, evenals in de dorpen van de Haarlemmermeer. Op het hoogtepunt rond 2000 telde Nederland zo’n 200 boekenbussen.

De verzameling in het Kleinste Museum van Haarlem (Gedempte Oude Gracht 117), onderdeel van Kunst centrum Haarlem, is te zien tot en met 13 september. Ook buiten de openingstijden is de expositie te bekijken, want het museumpje is zichtbaar vanaf de straat.

advertentie
advertentie