Anita Brouwer.
Anita Brouwer. Eigen Foto
COLUMN

Kleine sprankjes van hoop

Overig

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Anita Brouwer, coördinator Ontmoeten.

Vandaag kijk ik genietend om me heen in de ontmoetingsruimte van Stem in de Stad. Gasten zitten aan tafels gezellig te praten. Hier en daar klinkt gelach. Koffie wordt ingeschonken door een lieve vrijwilliger. Het is nog maar zo kort geleden dat ontmoeten niet meer mogelijk was als gevolg van Corona. Wat een impact heeft dat gehad. Als je als mens al zo weinig hebt en er is geen mogelijkheid meer tot ontmoeten van anderen, wat vereenzaam je dan! 

Gelukkig kan het weer en bloeit alles langzaam weer op. Ik haal een kopje koffie voor iemand en in het voorbijgaan wordt ik aangehouden door N. ‘Ik heb een woning gekregen!!’ Zijn ogen stralen en ik feliciteer hem met dit geweldig mooie nieuws. 

Onze gasten zijn veelal mensen voor wie zaken niet vanzelfsprekend zijn. Het is niet vanzelfsprekend om een baan te hebben, een huis, een bed, meubels, voldoende eten en een kopje koffie op een terras. Gelukkig hebben we ook gasten die een aantal genoemde zaken wel op orde hebben, maar vaak dan weer niet alles. 

Vandaag ontmoette ik een nieuwe gast, die helemaal niets meer had. In één klap was hij alles verloren. Ontredderd zag ik hem voor zich uit staren terwijl hij in zijn koffie roerde. Hij vertelde me zijn verhaal. Ik ontmoette zijn ogen. Ik las het leed en het verdriet. Twee mooie, vriendelijke ogen van een man van halverwege de dertig, schat ik. De leeftijd van mijn zoon. ‘Als ik eerst maar de papieren weer op orde heb, dan kan ik...’. Straks zal hij een gesprek hebben met maatschappelijk werk, dat aan Stem in de Stad verbonden is. Ik bemoedig hem door te zeggen ‘Houd moed! Straks ga je weer opbouwen en is er weer hoop!’. Terwijl ik aan het volgende tafeltje in gesprek ben met iemand over vaccinaties zie ik vanuit mijn ooghoek dat hij wordt opgehaald door maatschappelijk werk. 

Het zijn sprankjes. Sprankjes hoop, zomaar op een doordeweekse donderdagochtend bij Stem in de Stad. 

Je moet die sprankjes willen zien. Ze zijn er! Dat geldt trouwens ook voor jou, als je net een rotdag hebt gehad, als je net je baan kwijt bent geraakt, als je vakantie niet doorgaat vanwege Corona. ‘Houd moed! Straks ga je weer opbouwen en is er weer hoop!’.  

Oja, wij hebben nog vrijwilligers nodig. Wij zoeken mensen die de sprankjes kunnen zien en doorgeven! Heb je tijd? Meld je dan aan bij ons. We hebben je hard nodig! Samen staan we sterk!

Anita Brouwer, coördinator Ontmoeten

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie