Afbeelding
Eigen Foto
INGEZONDEN

‘Geen vroem vroem meer, maar alleen nog maar spetter spetter’

Overig

HAARLEM Het Haarlems Weekblad krijgt met enige regelmaat brieven van lezers binnen. Josee van der Veer stuurde een brief in waarin ze haar ongenoegen uit de Formule 1 in Zandvoort en het feit dat Nederland weinig maatregelen tegen klimaatverandering zou nemen. 

De Formule 1 is weer achter de rug en men is trots dat de overwinning van de Formule 1 Nederland weer mondiaal op de kaart heeft gezet, maar voor hoelang? Als we zo doorgaan en de opwarming van de Aarde niet serieus nemen, wordt Nederland van de kaart gespoeld doordat de zeespiegel blijft stijgen. Is er geen vroem vroem meer mogelijk, alleen nog maar spetter spetter! Daarbij staat Nederland al op de wereldkaart, het schittert namelijk als het slechtst scorende land als het gaat om maatregelen tegen klimaatverandering.

Eind 2015 is er in Parijs een klimaatakkoord bereikt waar de ondertekende landen in de praktijk mee aan de slag moeten. Als het om naleving van de klimaatdoelen gaat, is er in Nederland helaas nog weinig ten goede veranderd. Immers de samenleving dendert als altijd maar door en wat doet de overheid? Business as usual, want nog steeds is er een enorme toenemende uitstoot van stikstof en CO2. Erg triest. Nog triester is, dat de politiek in Den Haag geen leiderschap toont, alleen maar met zichzelf en het belang van multinationals bezig is. Alles welbeschouwd is er op het Binnenhof een soapserie gaande waar Joop van den Ende op de televisie goed mee zou scoren (en verdienen).

Nu de overheid momenteel andere (eigen) zorgen aan het hoofd heeft, is het van belang dat de burger zelf het heft in handen neemt. Daarom stonden wij als zeer bezorgde burgers afgelopen weekend voor het station Haarlem en voerde Extinction Rebellion op de fiets een actie naar Zandvoort. Niet met de illusie dat supporters van de Formule 1 daardoor thuis zouden blijven. Nee, maar wel met de vraag of het volgend jaar ietsje minder kan. Zodat ook voor toekomstige generaties de Aarde leefbaar blijft. Ja ja, de toekomst van Max Verstappen en Prins Bernhard jr. is vellig, zij zwemmen namelijk in het geld en kunnen hun veiligheid met gemak kopen. Maar de doorsnee burger zal echt kopje ondergaan als de zeespiegel blijft stijgen.

Wij gunnen elke supporter van de Formule 1 z’n lol, maar mensen vergeet niet – en daar is nauwelijks aandacht voor- dat er naast het driedaagse evenement nóg 280 dagen in het jaar op het circuit gereden wordt met als gevolg een enorme aantasting van het milieu. Als we ons land op de kaart willen houden, dan zullen we allemaal een stap terug moeten doen. Dus ook het circuit op Zandvoort zal gas terug moeten nemen en de 280 dagen op z´n minst moeten halveren. Dat heeft niets te maken met ergens voor of tegen zijn, dat is solidair zijn met het leven na ons…

Josee van der Veer

advertentie