Fotograaf Peter van Beek bezig met de enscenering voor ‘Passie in beeld’
Fotograaf Peter van Beek bezig met de enscenering voor ‘Passie in beeld’ Willem Brand

Schilderachtig nieuws in 44ste editie Hofjeskrant

Overig

HAARLEM De jongste uitgave van de Haarlemse Hofjeskrant staat weer boordevol gevarieerd hofjesnieuws. Dertien hofjes passeren de revue. Stilgestaan wordt bij het overlijden van Gonda Koster, regent van het Hofje van Heijthuijsen en secretaris van stichting de Hofjeskrant.

Opvallend aanwezig is schilder Otto Schilling. In nr. 43 maakte Schilling de tekening van Vincent en Willemien van Gogh in het Remonstrantse Hofje. In dit nummer toont hij zijn kwaliteiten in het Frans Loenenhofje en het Amsterdamse Grill’s Hofje. De connectie met dat laatste hofje komt door zijn daar wonende dochter Marit. Samen met schilder Antoon Erftemeijer maakte Otto onlangs het boek ‘Schilderachtig Haarlem & omgeving’.

De passie van het schilderen komt ook aan bod in het bezoek van Emiel Landkroon aan het Hofje van Staats. Daar ging hij tezamen met zijn eigen schilderijen en zes muzen op de foto voor de serie ‘Passie in beeld’ van Kennemerhart.

De brief van Van Gogh in nr. 43 inspireerde lezer Steef Kaatee tot het schrijven van een opmerkelijke brief. Daarin komt naar voren dat welgestelden in de 17de eeuw hun geld staken in hofjes en kunst. In de 19de eeuw echter niet in kunst en ook niet in armenzorg. Lezer Matth van Rooden haakte met een persoonlijke herinnering in op een artikel over het Remonstrantse Hofje. 

 Naast een ‘In Memoriam’ is er aandacht voor de onthulling van het grafmonument voor 58 in de 19de eeuw overleden hofdames van Hofje In den Groenen Tuin. Dat monument spoorde hofdame Michaëla Bijlsma aan tot het schrijven van een boek. In het Zuiderhofje kreeg opzichteres Emma Scharten na negentien jaar een opvolgster. En natuurlijk zijn er de vaste rubrieken als de strip van Alex van Koten, de columns van hofdame Josje Bisschop en regent Lieuwe Zoodsma. 

De Hofjeskrant ligt op de inpaktafels van de DEKA, AH, VOMAR, JUMBO en PLUS. In Overveen bij AH, in Heemstede bij de VOMAR, AH en Primera en in Bloemendaal bij AH en Papyrium. De Hofjeskrant is ook te volgen op Facebook en via www.haarlemse-hofjeskrant.nl

advertentie