Petra de Vries
Petra de Vries Eigen Foto
COLUMN

Intens blij met een levensverhaal

Overig Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Petra de Vries, zakelijk manager.

Stem in de Stad is een plek waar mensen op verhaal kunnen komen. Met trouwe gasten en voorbijgangers is het een mengeling van bezoekers met vele verhalen die verteld, gehoord en beleefd worden.

Gast D. komt na lange tijd weer eens op bezoek en vanuit mijn tijd als maatschappelijk werker ben ik intens bij zijn levensverhaal in Nederland als ongedocumenteerde betrokken geweest. Inmiddels heeft hij en zijn gezin een verblijfsvergunning en bouwt hij in Nederland een leven op. Toch kan op een dag, je leven weer op zijn kop staan. Een onverwachte actie uit zijn geboorteland doet D. beseffen dat hij toch niet veilig lijkt en met hulp van een advocaat vullen we opnieuw allerlei formulieren in om zijn status duidelijk te maken. Hopelijk vermindert de ervaren stress binnenkort die het gezin opnieuw beleeft, zodat hun leven in vrijheid verder geleefd kan worden.  

Een nieuw leven dient zich aan en nieuwe Nederlanders settelen zich echt in Haarlem. Samen bouwen aan een nieuwe toekomst geeft hoop. Toch geeft zo’n live event ook momenten van nostalgie en ook verdriet. Verdriet omdat je je eigen geboorteland hebt moeten ontvluchten en je nu ver weg van je familie, zelf een familie sticht. Nostalgie omdat oude gebruiken en rituelen je helpen om in je huidige leven toch ook geschiedenis met je kind te delen. Zo komen levens samen en gaat het leven door. 

Ik ben aanwezig bij een gesprek met gast A. die te horen krijgt dat we hem niet langer kunnen helpen bij het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen die het perspectief wijzigen op zijn levensverhaal en dus zal de IND zijn aanvraag niet heroverwegen. Zijn levensverhaal wordt vervolgd, maar met nog minder tot geen perspectief om te mogen blijven in Nederland. Hij vertrekt met hangende schouders en wij blijven achter met een verdrietig gemoed.

Het wordt weer kouder en helaas slapen er nog steeds mensen op straat. U kunt helpen door slaapzakken te brengen naar Stem in de Stad. Zo kunnen wij onze gasten een slaapzak geven als zij dit nodig hebben. Zo blijven we omzien naar elkaar in onze stad. 

Petra de Vries, zakelijk manager

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie