Afbeelding
Eigen Foto
COLUMN

Met een regel poëzie in gedachte

Overig Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Joshua Baumgarten, Coördinator Ontmoeten. 

Afgelopen nacht, terwijl ik sliep, ontstond er een regel poëzie in mijn gedachten. Nog tijdens de nacht hield ik mezelf voor om hem de komende ochtend wél te onthouden. Meestal zijn die woorden de volgende ochtend namelijk uit m’n hoofd verdwenen. Maar in de loop van de ochtend, terwijl de dag en ik ontwaakten, dobberde de zin weer terug in m’n hoofd. “Sta jezelf toe om als mens gezien te worden, door de ogen van mensen zonder.”

Vanaf toen spookte deze zin door mijn hoofd. Wat betekende het eigenlijk? Wat probeerde mijn onderbewuste mij terug te geven? Door mijn werk als Coördinator Ontmoeten in het Aanloopcentrum van Stem heb ik de kans gekregen om met veel verschillende mensen in contact te komen die het om de een of andere reden met minder of zonder moeten doen. Ik zie nooit iemand van Stem als een minder persoon, alleen maar omdat deze persoon op dat moment sommige andere behoeften heeft dan ikzelf.

Ik doe mijn best om mijn werk te benaderen vanuit het idee dat ik geluk heb. Het geluk om op een plek te zijn waar ik deel uitmaak van een organisatie die helpt bij het faciliteren van basisbehoeften voor die mensen die een probleem hebben om deze voor zichzelf te regelen: brood, kleding, slaapzak, schoenen, conversatie, etc. Menselijke behoeften die we allemaal zouden moeten kunnen vervullen.

 ”Sta jezelf toe om als mens gezien te worden, door de ogen van mensen zonder.”

Ik geloof dat deze zin, dat mijn geest, me eigenlijk vertelde dat ik mijn werk altijd moet benaderen vanuit een fundamentele vriendelijkheid en empathie voor mensen in nood. Dat ik, als ik echt wil voelen wat het is om mens te zijn en dit werk wil doen, mezelf moet toestaan dat die ander die leeft met een tekort, mij moet kunnen aankijken en zélf mag bepalen wie hij of zij in mij besluit te zien. 

Daarop zal er een relatie van vertrouwen en respect worden gebouwd.

Slaap Lekker.

Joshua Baumgarten, Coördinator Ontmoeten

advertentie
advertentie