Elly Mulder is straatpastor.
Elly Mulder is straatpastor. Eigen Foto
COLUMN

Sommige dagen vergeet je nooit meer

Overig Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Elly Mulder, straatpastor.

Bij de Stem in de Stad is geen dag hetzelfde. Maar sommige dagen vergeet je nooit meer. Zoals vorige week. Een dag die begon als een gewone woensdag...

Drie keer per week delen we bij Stem gratis maaltijden uit aan mensen die het nodig hebben. Afgelopen woensdag schoven twee Oost-Europeanen aan. De man uit Tsjechië en de vrouw uit Polen waren al een tijdje dakloos. Ze spraken nauwelijks Engels of Duits. De man vroeg om hulp. Na een tijdje begreep ik dat hij op zoek was naar zijn zoon die eerder met een ambulance was afgevoerd. De vader vroeg zich af waar hij nu was en hoe het met hem ging. Hij was radeloos: hij had geen telefoon, geen geld - en geen idee wat te doen. 

Op goed geluk belde ik het Spaarne Gasthuis Zuid. Het was meteen raak. De zoon was daar opgenomen en lag op de IC. Hij had een bloeding in zijn hoofd als gevolg van een val. De ernst van de situatie was duidelijk. Terwijl ik de vader probeerde te vertellen wat er aan de hand was, werd ik teruggebeld. Of we meteen naar het ziekenhuis konden komen - het ging helemaal niet goed. 

Helaas kwamen wij met de taxi te laat. De zoon - net 21 jaar oud - was kort voor aankomst overleden. Bij zo’n verschrikkelijke gebeurtenis staat alles even stil. Tegelijk zijn we bij Stem dankbaar dat we er juist dan mogen zijn. Om mensen op te vangen, te helpen, te ondersteunen. Zodat een dakloze vader niet langer wanhopig de straten hoeft af te lopen, op zoek naar zijn kind. 

Te midden van het onbeschrijflijke verdriet zag ik ook de liefdevolle betrokkenheid en warmte van de medewerkers van het Spaarne Gasthuis. En ook dat is iets om in Haarlem dankbaar voor te zijn.

Elly Mulder, straatpastor bij Stem in de Stad.

advertentie
advertentie