Afbeelding
Ad Timmers

Eindelijk duidelijkheid over Sinterklaasintocht Haarlem: pakjesboot vaart stapvoets over Spaarne

Overig

HAARLEM Na de persconferentie van dinsdagavond van Mark Rutte en Hugo de Jonge kon het verlossende woord vandaag eindelijk gegeven worden: de Sinterklaasintocht in Haarlem gaat dit jaar door, al is het wel in een andere vorm dan normaal. De Goedheiligman, al redelijk op leeftijd, speelt ‘op safe’ en komt dit jaar bij de intocht niet aan wal. In plaats daarvan vaart de pakjesboot zondag 14 november stapvoetsgewijs door heel Haarlem.

Volgens Marc Schultheis, de voorzitter van de Stichting Intocht Sinterklaas in Haarlem, is het jammer dat een intocht zoals die voor corona plaatsvond, ook dit jaar niet mogelijk is vanwege de huidige, weer aangescherpte, coronamaatregelen. “Maar we kunnen gelukkig wel ons plan B uitvoeren en vinden dat we een mooi alternatief hebben bedacht. Een traditionele intocht kan alleen als je het terrein van de intocht met hekken afzet en op QR-codes controleert. Dat is in Haarlem echt niet mogelijk, dan moet je de hele binnenstad met hekken afzetten”.

Het plan B van de Stichting Intocht Sinterklaas houdt in dat de Sint zondag 14 november rond 13.00 uur op het Spaarne Haarlem komt binnenvaren bij Schalkwijk. Vervolgens vaart de pakjesboot met de Sint en zijn Pieten stapvoetsgewijs door heel Haarlem over het Spaarne, om ongeveer een uur en een kwartier later Haarlem weer uit te varen in Haarlem-Noord. “Op de hele route hebben mensen dan ruimschoots de tijd om de Goedheiligman gedag te zwaaien en te genieten van de gekke capriolen van de Pieten”, zo laat Schultheis weten. “We verzoeken mensen wel dringend om niet allemaal de intocht in het centrum te gaan bekijken, zodat het daar alsnog heel druk wordt. Grote mensenmassa’s moeten echt voorkomen worden”.

Naast de intocht op 14 november is er nog een tweede kans voor de Haarlemse kinderen om Sinterklaas in levende lijve te ontmoeten. Donderdag 25 november brengt hij samen met zijn schimmel en Pieten een bezoek aan alle Haarlemse winkelstraten. “Tussen 19.00 en 21.00 uur wordt dat een groot feest, compleet met muziek van een echte Pietenband”, besluit Schultheis. 

advertentie
advertentie